Eindejaarstip

Verzoek tijdig om toepassing van de OVOB voor de btw

Verzoek tijdig om toepassing van de OVOB voor de btw
Gepubliceerd: 06-11-2020, laatst gewijzigd: 09-02-2021

Is uw jaaromzet niet hoger dan € 20.000 (exclusief btw)? Dan kunt u er voor kiezen om de  omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) toe te passen. Het voordeel daarvan is dat u geen btw aan afnemers in rekening hoeft te brengen.

Uiteraard heeft u ook geen recht op de aftrek van voorbelasting (de btw die aan u in rekening is gebracht). U hoeft dan ook geen btw-aangiften meer in te dienen. De keuze voor toepassing van de OVOB geldt voor een periode van drie jaar. U moet zich uiterlijk vier weken voor het begin van het tijdvak waarin u de OVOB wilt toepassen, aanmelden bij de Belastingdienst. Als u per 1 januari 2021 de OVOB wilt toepassen, moet u zich dus voor 1 december 2020 aanmelden bij de Belastingdienst.

Btw- vrijgestelde ondernemer

Tip: Door toepassing van de OVOB wordt u een btw-vrijgestelde ondernemer. Dit houdt – zoals hiervoor vermeld is – in dat u niet langer btw kunt terugvragen op uw inkopen. Als u op korte termijn grote investeringen wilt verrichten dan kan toepassing van de OVOB nadelig zijn. U kunt dan de btw op de aanschaf van die investering niet meer terugvragen. Vraagt u de OVOB aan in het tijdvak nadat de  investering heeft plaatsgevonden dan moet u mogelijk ook een groot deel van de ontvangen omzetbelasting terugbetalen.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Tom Kleinpenning Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Tom Kleinpenning

Tom.Kleinpenning@flynth.nl