Veilige Haven

Uw schaapjes... Een veilige haven bieden

Gepubliceerd: 07-11-2019, laatst gewijzigd: 10-04-2020

Een ondernemer heeft een heel aantal “schaapjes” onder zijn hoede. Denk aan werknemers, de onderneming zelf en het vermogen dat u met die onderneming opbouwt. Schapen moeten op het droge, dat weet een kind. Lukt dat niet, ben je zo die hele kudde kwijt……..

"Gaat goed hè?"

Zo’n 10 jaar geleden zaten we met zijn allen op het dieptepunt van een stevige crisis. Veel ondernemingen gingen toen, kort achter elkaar, onderuit. Op zich niet alleen maar slecht nieuws. Verdwenen ondernemingen bieden ruimte voor nieuwe initiatieven en die initiatieven hebben ons de laatste jaren veel moois gebracht. En sommigen zijn door de blijvende voorspoed zelfs een beetje ingedut, “Gaat goed, hè?”

Inmiddels hebben we de bijbelse 7 vette jaren er wel zo’n beetje op zitten, dus je bent waakzaam. Die kansen brachten ons veel, maar jij wilt niet degene zijn die onderuit zeilt bij een volgende grote kladderadatsch, tenslotte.

"Klopt, nog nooit zo veel verdiend"

Het bijproduct van goede jaren is vaak een uit de kluiten gewassen onderneming en, in een enkel geval, een stevig banksaldo. De groeiende activiteiten, inmiddels al lang in een BV ondergebracht, koesteren we en ons overtollig vermogen brengen we zo veel mogelijk in veiligheid. Weg uit de onderneming, naar veiliger regionen.

"Zitten we safe?"

Maar, weten we zeker dat ons vermogen veilig is in onze persoonlijke houdsters? Of in privé? Als (een van) jouw onderneming(en) door een crediteur of de belastingdienst op het hakblok wordt gelegd, blijft je vermogen dan buiten schot?

Ik zal je even vakkundig teleurstellen. In veel gevallen is dat niet zo. Er zijn legio redenen waarom een onderneming die omvalt, alsnog je opgebouwde vermogen of andere ondernemingsdelen beschadigt. De ondernemer is zich daar niet altijd van bewust. Hij leidde de groei altijd in goede banen. Knap genoeg, zou ik denken.

Sta even stil bij uw schapen

Maar goed, soms moet je even stilstaan. Om je heen kijken. Wat heeft die groei eigenlijk allemaal met zich meegebracht? In wat voor onderneming sta ik? Is een en ander goed gestructureerd?

Moet je risicovolle activiteiten misschien afsplitsen van de (hoofd) onderneming. Je werkt voor je eigen BV, maar heb je eigenlijk wel een arbeidsovereenkomst? Je hebt vorderingen op de  onderneming uitstaan. Wat voor zekerheden heb je eigenlijk bedongen voor jezelf? Je steekt wel je nek uit want jij bent de ondernemer!

Twijfelt u?

Als je het allemaal niet zo zeker weet. Neem dan eens een ochtend de tijd om te overleggen met uw financieel adviseur. Dat kan je accountant zijn, maar schaam je vooral niet een fiscalist te vragen. In die laatste groep bevind ik mij en je kunt goede gesprekken hebben met deze mensen.

Loop, met zo’n gesprek, eens door je hele onderneming. Benoem je twijfelpunten, de grip die de bank op je heeft en de vraag of je bedrijfspand wel lekker “in je structuur hangt”.  Daarnaast zijn er nog 1001 andere punten, maar daar helpt die fiscalist of, vooruit, die accountant u gerust aan herinneren.

Nu is er ruimte om zaken steviger te regelen. Immers, veel ondernemers hebben wat opgebouwd en kunnen die ochtend met die fiscalist de onderneming gerust even overlaten aan een van de betrouwbare collega’s die inmiddels in de onderneming rondlopen.

Creëer je mooi een veilige haven….., en nog vóór de grote kladderadatsch!

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel:

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Gijs Veenhuijsen

Gijs.Veenhuijsen@flynth.nl