My Flynth
Nieuws

Stoppen met uw onderneming? Let op de transitievergoeding

Gepubliceerd: 17-09-2018, laatst gewijzigd: 17-09-2018

Stel: u gaat noodgedwongen stoppen met uw onderneming. Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid moet u dan vaak een transitievergoeding betalen aan de medewerkers die u hierdoor ontslaat. Wat houdt deze vergoeding in en hoe kunt u zich hierop voorbereiden?

U wilt er misschien nog niet aan denken: bedrijfsbeëindiging. Toch kan het u (noodgedwongen) overkomen. Bijvoorbeeld als u met pensioen gaat en er geen opvolgers zijn. Of als het ook onmogelijk is uw onderneming aan een derde partij over te dragen. Houd er dan rekening mee dat u wellicht een grote som transitievergoeding moet betalen aan uw ontslagen werknemers.

De transitievergoeding

Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid bent u verplicht een zogenaamde transitievergoeding te betalen aan de werknemers die u ontslaat bij bedrijfsbeëindiging. Dit geldt alleen voor werknemers met een dienstverband van 2 jaar of langer.

Hoeveel vergoeding?

Een werknemer heeft recht op transitievergoeding over de eerste tien jaren van zijn dienstverband. De hoogte van deze vergoeding is één zesde maandsalaris per gewerkt half jaar. Over de periode ná tien jaar heeft hij recht op één vierde

maandsalaris per gewerkt half jaar. Bij oudere medewerkers die al lange tijd in dienst zijn kan de transitievergoeding zelfs nog sneller opbouwen. Zegt uw medewerker zelf de arbeidsovereenkomst op? Dan hoeft u geen transitievergoeding te betalen.

Uw situatie speelt mee

De exacte som van de transitievergoeding is afhankelijk van uw situatie. Het bedrag valt natuurlijk extra hoog uit als u veel medewerkers in dienst heeft. En als veel van uw medewerkers al jarenlang voor u werken.

Het bedrag valt lager uit als u een beroep kunt doen op de ‘overbruggingsregeling transitievergoeding’. Deze regeling is bedoeld voor kleine mkb’ers die de transitievergoeding niet kunnen betalen. Hiervoor moet uw onderneming aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van de voorwaarden: u moet kunnen aantonen dat uw bedrijf al minimaal drie jaar in een slechte bedrijfseconomische situatie verkeert. Op grond van deze regeling hoeft u dan maar een gedeelte van de transitievergoeding te betalen.

Tip: bereid u tijdig voor

Het is belangrijk dat u zich als ondernemer tijdig voorbereidt op een bedrijfsbeëindiging. De hoofdregel is namelijk dat u de transitievergoedingen onverkort moet betalen. Bent u er op tijd bij? Dan kunnen er mogelijk oplossingen worden gevonden. Een oplossing kan zijn om vroegtijdig met de medewerkers in gesprek te gaan opdat zij actief op zoek gaan naar ander werk. In sommige gevallen kunt u ook gelden reserveren.

Toekomstperspectief

Op dit moment werken de Eerste en Tweede Kamer aan een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging te compenseren. Deze regeling is onderdeel van de toekomstige Wet arbeidsmarkt in balans. Als deze wet daadwerkelijk intreedt, kan de transitievergoeding voor u lager uitvallen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 73 50.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Michiel Hoogkamer

Michiel.Hoogkamer@flynth.nl