Agriterra

Oeganda: leren in de hoogste versnelling

Gepubliceerd: 11-06-2018, laatst gewijzigd: 05-07-2018

Een van de leuke dingen van werken bij Flynth is dat je je vakinhoudelijke kennis mag delen. Niet alleen in Nederland, maar ook over de grens. Door een samenwerking met Agriterra gaan er regelmatig Flynth-collega’s met een adviesopdracht op reis. Na eerdere trips naar Kenia, reisde ik deze keer af naar het dorpje Bushika, in het vruchtbare Bududa district van Oeganda. Een onvergetelijke reis die lokaal het verschil maakt.

Mijn adviesopdracht was zeker geen vakantietrip: het was hard werken. Je krijgt vanuit Agriterra een specifieke opdracht mee, waaraan je samen met de lokale mensen van de coöperatie werkt. Mijn opdracht: het verbeteren van het financiële managementsysteem van de Bushika Integrated Area Cooperative Enterprise. De coöperatie, met ruim 3000 leden, verhandelt vooral koffie, zuivel en passievruchten voor haar leden.  

Een warm ontvangst

Na een vliegreis en een indrukwekkende autorit door de binnenlanden van Oeganda word ik hartelijk ontvangen door de lokale Agriterra-consultant Chris Ibyisintabyo. Hij vergezelt mij de komende week. De gehele board en het management van de coöperatie, 15 man sterk, heet ons welkom. Ze hebben er zin in. De komende week is de kans om samen aan de toekomst van de coöperatie te werken.

Chris drukt het management op het hart om zoveel mogelijk vragen aan mij te stellen. Ik trap af met een training financieel management. Iedereen heeft goed naar Chris geluisterd, ik word bestookt met vragen om meer te vertellen. Het is leren in de hoogste versnelling!

Zelf aan de slag

Nadat dag één vooral theoretisch was ingestoken, is dag twee veel praktischer. De deelnemers hebben veel vragen over cashflowoverzichten en budgettering. Daar zijn we verder op ingegaan. Hiervoor zette ik een cashflowprognose op de flipover met de vraag: “Wie kan de verwachte inkomsten per maand van jullie coöperatie invullen?” Uiteindelijk pakte iemand de stift en ging aan de slag met wat cijfers. Nú was ik waar ik wilde zijn: de deelnemers dachten zelf na over de inhoud en de bedragen. Ik legde hierop uit dat een verkeerde inschatting grote gevolgen kan hebben voor de cashflow.

Kasboeken van een meter groot

In deze week wilde ik niet alleen praten over koffie en passievruchten, maar ze ook zien. Dus op naar de plantages. Een interessante onderneming, waarbij je echt in contact komt met de lokale bevolking. We liepen over een bruggetje een dorpje in en overal klonk het: a musungu, musungu! Dit is Swahili voor witte man of bleekgezicht. Veel van de kinderen hebben nog nooit een blanke gezien en wilden mij een hand geven.

Daarna weer terug naar the office voor de kennismaking met ‘de administratie’. Er kwam een tabellarisch kasboek tevoorschijn van bijna één meter groot! Gevolgd door wat kleine schriftjes en boekjes met receipts en payments. De administratie gaat nog bijna helemaal handmatig. We zijn daarom aan de slag gegaan met Excel. Met vier man rondom één laptop en direct oefenen met de cijfers van 2017. Al snel ontdekken we een grote rekenfout. Een mooi voorbeeld van de voordelen van de administratie op de computer.

Een win-winsituatie

De laatste dag sluiten we af met een gezamenlijke sessie. Er is veel blijven hangen bij de deelnemers. De adviesopdracht levert de coöperatie veel op. Het is keihard werken: je bent iedere avond tot laat bezig met het voorbereiden van de volgende dag. Maar als het goed wordt opgepikt, geeft dat een méér dan goed gevoel. Ik ben blij dat Flynth mij deze kans biedt. Het is een hele ervaring en verruiming van je blikveld. Een echte win-winsituatie!

Ik heb zelf nog een eigen uitgebreide weblog bijgehouden over mijn adviesopdracht in Oeganda. Lees hier mijn andere blogs.

Heb jij de Flynth Factor?

Lijkt een adviesopdracht voor Agriterra je ook interessant? Kijk dan snel of jij ook de Flynth Factor hebt. En wie weet ga jij net zoals Johnny je vakkennis in het buitenland delen. Bekijk de mogelijkheden.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Johnny Blankvoort

Johnny.Blankvoort@flynth.nl