Nieuws

Nieuwe btw-regels – wat moet ik regelen voor 1 juli?

Nieuwe btw-regels – wat moet ik regelen voor 1 juli?
Gepubliceerd: 04-06-2021, laatst gewijzigd: 06-04-2022

In ons artikel Wat gaat er veranderen voor mijn webshop? heeft u kunnen lezen dat afstandsverkopen vanaf 1 juli 2021 zijn belast in het EU-land van aankomst van de goederen. Voordat het zover is, moet u zich als verkoper hierop voorbereiden. In dit artikel gaan wij in op de zaken die u eventueel vóór 1 juli 2021 geregeld moet hebben om klaar te zijn voor de nieuwe btw-regels.  

Administratie en prijzen aanpassen

Doordat u btw moet gaan rekenen volgens de regels en tarieven die gelden in het land van uw consumenten, is het belangrijk dat u van iedere verkoop registreert waar de goederen naartoe worden verzonden, of dit een particulier of zakelijke afnemer is en welk btw-tarief van toepassing is. U moet uw administratie hierop tijdig hebben ingericht.

De btw-tarieven binnen de EU verschillen van elkaar. Hierdoor wordt de prijs van uw producten inclusief btw mogelijk anders. In landen waar een hoger btw-tarief geldt voor u product, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de prijs te verhogen zodat u netto dezelfde opbrengst behaalt. Hiervoor moet u tijdig uw website en uw administratie aanpassen.

Toepassen One Stop Shop

In ons artikel Hoe moet ik aangifte gaan doen voor mijn webshop zijn wij ingegaan op het aangiftesysteem dat per 1 juli 2021 beschikbaar is om in één keer btw-aangifte te doen voor uw afstandsverkopen binnen de gehele EU. Het gebruik van deze OSS-aangifte is niet verplicht. U mag er ook voor kiezen uw afstandsverkopen in de verschillende EU-landen aan te geven via een reguliere btw-aangifte in die landen. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn als u ook regelmatig buitenlandse btw terug te vragen hebt.

Let op: Indien u ervoor kiest om geen gebruik te maken van de OSS-aangifte, dan geldt deze keuze voor de gehele EU. Een incidentele verkoop naar een ander EU-land dan waar u btw-aangiften indient, betekent in dat geval dat u zich in beginsel voor deze verkoop zal moeten registreren in dat EU-land.

U zult dus moeten beslissen of u uw afstandsverkopen wilt aangeven via de nieuwe OSS-aangifte of via aparte btw-aangiften in de betreffende EU-landen.

Registreren

Als u per 1 juli 2021 via de nieuwe OSS-aangifte uw omzet in de verschillende EU-landen wilt aangeven, zult u zich daarvoor vóór 1 juli 2021 moeten registreren via de website van de Belastingdienst. Hiervoor hebt u doorgaans E-Herkenning niveau 3 nodig (in sommige gevallen is Digi-D voldoende). Als u dit nog niet heeft, zult u dit dus eerst moeten aanvragen. Wij kunnen u hier eventueel bij helpen.

Platformfictie

Als u goederen verkoopt via een platform, dan is mogelijk de platformfictie van toepassing per 1 juli 2021. Hierover kunt u meer lezen in ons artikel Ik verkoop mijn producten via bol en Amazon - wat nu?  

Als de platformfictie op uw verkopen van toepassing is, gaat waarschijnlijk uw factuurstroom wijzigen. Daarnaast zal het platform mogelijk meer gegevens willen hebben van u of uw producten om aan hun nieuwe verantwoordelijkheid te kunnen voldoen. Vraag dit tijdig na bij het platform.

Op grond van het bovenstaande zijn er mogelijk veel wijzigingen door te voeren binnen uw organisatie. Het is daarom belangrijk om hier snel mee aan de slag te gaan. Uiteraard zijn wij bereid u hierbij te helpen. Neem daarvoor contact op met uw contactpersoon binnen Flynth of gebruik ons contactformulier.

Wilt u meer weten? Lees ook onze andere artikelen of download onze leaflet over de nieuwe e-commerce regels!

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Dianne Visser Belastingadviseur bij Flynth Dianne Visser