Nieuws

Meer aandacht voor invoeraangiften door Douane

Meer aandacht voor invoeraangiften door Douane
Gepubliceerd: 28-01-2022, laatst gewijzigd: 11-05-2022

Als goederen worden ingevoerd in de EU, worden deze aangegeven bij de Douane. De Douane heeft aangegeven in de de komende maanden meer aandacht te besteden aan de gegevens op de invoeraangiften in het algemeen. En er wordt meer focus gelegd op invoeraangiften van bepaalde goederen of gegevens die vermeld worden op de invoeraangiften. Voert u goederen in of laat u uw goederen invoeren? Mogelijk heeft u extra informatie nodig om de invoeraangifte op de juiste manier in te vullen.

Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan de douanewaarde van textiel en schoenen bij invoeraangiften. Daarnaast worden producten die online zijn gekocht - de zogenoemde e-commerce producten - extra bekeken. Vooral als de zending met lage waarde wordt aangegeven. Ook e-bikes, pijpen en buizen hebben extra aandacht.

 • Doet u invoeraangifte voor textiel en schoenen uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand? Controleer dan goed of de douanewaarde en de goederencode (tariefindeling – GN-code) kloppen. De douane controleert deze goederen extra.
   
 • Doet u aangifte voor naadloze pijpen en buizen uit India? Controleer dan goed of de bewerkingen in India voldoende zijn om de goederen de oorsprong India te laten krijgen. Als naadloze pijpen en buizen de oorsprong China hebben, geldt een antidumpingheffing. De douane heeft extra aandacht voor deze zendingen.
   
 • Voor invoer van elektrische fietsen vanuit China geldt een antidumpingheffing. De douane controleert daarom de waarde en oorsprong van deze goederen.
   
 • Steeds meer producten worden online verkocht. Omdat de btw-regels vanaf 1 juli zijn gewijzigd, worden deze zendingen extra gecontroleerd. Zo bestaat de btw-vrijstelling tot € 22 niet meer.
   
 • De douane controleert ook of de douanewaarde van deze producten niet te laag wordt aangegeven. En bekijken ze of u vrijstellingscodes op de juiste manier gebruikt. Daarnaast bekijken ze of het echt gaat om een koop of verkoop. Dit is vooral van belang voor de btw.

De douane controleert ook andere punten van de invoeraangifte. Hierboven staat slechts waar extra aandacht aan wordt besteedt. Bedrijven kunnen zo extra aandacht geven aan hun aangifte, fouten vermijden en oponthoud (bij de grens) voorkomen.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen