Coronamaatregelen

Liquiditeitsbeheer na corona: maakt u op tijd een plan?

Liquiditeitsbeheer na corona: maakt u op tijd een plan?
Gepubliceerd: 26-05-2021, laatst gewijzigd: 06-05-2022

Om de economie tijdens de coronacrisis draaiende te houden, heeft de overheid het bedrijfsleven fors ondersteund. De lijst met maatregelen is omvangrijk. Maar nu het ‘back to normal’ langzaam in beeld komt, is het wel zaak om na te denken over uw liquiditeitsbeheer na corona. Het advies van Flynth: maak op tijd een plan!

De overheid heeft tijdens de coronacrisis veel maatregelen genomen om bedrijven te ondersteunen Veel van die maatregelen, zoals de NOW, TOZO en TONK, zijn eigenlijk gewoon subsidies. Maar er zijn ook maatregelen die uitsluitend bedoeld zijn om de liquiditeitspositie van bedrijven op niveau te houden. Het uitstel van de belastingbetaling is veruit de grootste van deze maatregelen. Hierbij vergroten bedrijven hun schulden met de Belastingdienst als bank. Nu de ‘normale wereld’ steeds meer in beeld komt, ontstaat er een discussie over de rol van de Belastingdienst als bank. De grote vraag is: hoe snel moeten de schulden worden terugbetaald.

Uitgesteld coronaleed

Deze Haagse discussie lijkt misschien abstract, maar is voor veel ondernemers heel concreet. Zij hebben vaak gebruikgemaakt van betalingsuitstel, zitten misschien nog op de blaren van de crisis, maar moeten wel gaan nadenken over het terugbetalen van de schuld. Ondanks alle discussies zal de overheid deze schuld vermoedelijk niet gaan kwijtschelden. Dat ondermijnt immers de moraal voor bedrijven die wél belasting hebben betaald. Die belastingschuld is eigenlijk te beschouwen als het ‘uitgestelde coronaleed’. Het is niet leuk om daarover na te denken. Maar het zal toch moeten.

Schulden afbetalen

Ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de regeling ‘Bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis’ moeten vanaf enig moment hun schulden afbetalen. Voldoen zij niet aan nieuw opgekomen betalingsverplichtingen, dan vervalt de betalingsregeling zelfs en moeten ze in beginsel direct alle openstaande schuld in één keer betalen. Nu geldt nog een afbetalingstermijn van 36 maanden ingaande 1 oktober 2021. Gezien de recente berichtgeving in de media verwachten wij dat die termijn een dezer dagen wordt opgerekt naar 60 maanden en de startdatum wordt verlegd naar begin volgend jaar. Maar welke termijn er ook gaat gelden en wat de startdattum daarvan ook is, het uitganspunt blijft dat u uw belastingschulden moet afbetalen.

Het is daarnaast ook mogelijk dat ondernemers die een beroep hebben gedaan op een of meer steunmaatregelen de daaruit ontvangen subsidies moeten terugbetalen, omdat de exploitatie minder ongunstig was dan vooraf was aangenomen.

Zorg dat u een plan heeft

Kortom, de heropening van de wereld in het post-coronatijdperk is er één met vraagtekens. Om antwoord te geven op die vragen, is het noodzakelijk dat u tijdig een plan maakt. Naast de gebruikelijke kosten en baten moet u hierin ook de investeringen en afbetaling van (corona)schulden meenemen. Zo’n plan weerspiegelt het perspectief van uw bedrijf en het kan, indien gewenst, ook een aantal scenario’s bevatten. Het plan geeft uzelf en uw zakenpartners een inkijkje in de toekomst. Dit laatste kan nodig zijn, omdat de verhoudingen in uw bedrijf veranderd zijn en de bank bijvoorbeeld anders naar uw bedrijf gaat kijken. Een goed onderbouwd plan zorgt voor vertrouwen. En het beïnvloedt daarmee ook de houding van uw businesspartners.

Niet leuker, wel makkelijker

Het maken van een plan vraagt niet alleen om een visie op uw bedrijf en de markt, maar ook om inzicht in het financiële proces. In het eerste deel heeft u als ondernemer vaak wel voldoende inzicht, bij het tweede kunnen de financieringsspecialisten van Flynth u uitstekend helpen. Samen kunnen wij het niet leuker maken, wel makkelijker.

Een tip als afsluiting

Tot slot nog een tip. Heeft u nog niet eerder om het bijzonder uitstel van betaling gevraagd, maar kunt u een of meerdere aanslagen niet (tijdig) betalen? Of heeft u wel al eerder om het (initieel) bijzonder uitstel van drie maanden gevraagd, maar kampt u nog steeds met betalingsproblemen? Bekijk de mogelijkheden voor bijzonder uitstel van betaling, of neem direct contact op met Flynth.

Recentelijk is in de media gemeld dat er mogelijk een verlenging van het steunpakket komt. Mocht hier meer over bekend worden, dan publiceren wij een update. 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Koen Dinkla Directeur Deal Advies bij Flynth Koen Dinkla