nieuws

Houd rekening met verschuiving werkzaamheden NOW-subsidie

Houd rekening met verschuiving werkzaamheden NOW-subsidie
Gepubliceerd: 31-07-2020, laatst gewijzigd: 31-07-2020

Accountantswerkzaamheden in verband met verantwoording van NOW-subsidies kunnen later aanvangen dan aanvankelijk gedacht. Overheid en beroepsorganisaties overleggen nog over de precieze eisen die aan verklaringen bij vaststellingsaanvragen zullen worden gesteld. Op dit moment is onduidelijk wanneer deze informatie beschikbaar komt.

De onzekerheid heeft tot gevolg dat Flynth nog geen afspraken met u kan maken over uitvoering van werkzaamheden rond verklaringen bij vaststellingsaanvragen. Wij hadden gehoopt dit al wel te kunnen doen en zo piekdrukte voor u en onszelf te vermijden. Zoals de stand van zaken nu is, moeten we helaas samen met u afwachten. Uiteraard laten we het direct weten als we meer informatie hebben en aan de slag kunnen.

Verklaring is vaak verplicht

Een verklaring bij uw vaststellingsaanvraag is in veel gevallen verplicht als u in verband met de coronacrisis een NOW-subsidie heeft aangevraagd. De subsidie die u tot nu toe heeft ontvangen, is een voorschot. De vaststellingsaanvraag met verklaring geeft de overheid de informatie die nodig is om achteraf het definitieve subsidiebedrag vast te stellen. De minister heeft eerder aangegeven dat vaststellingsaanvragen kunnen worden ingediend vanaf 7 oktober 2020 (NOW 1.0) en 15 november 2020 (NOW 2.0). In beide gevallen heeft u een periode van 24 weken om de aanvraag in te dienen.

Overleg over de vereisten

Het ministerie overlegt momenteel met beroepsorganisaties over de eisen rond verklaringen bij vaststellingsaanvragen. Wanneer deze informatie beschikbaar komt, is onduidelijk. Wij houden er rekening mee dat dit pas eind september of begin oktober zal zijn. Omdat u 24 weken de tijd heeft om uw vaststellingsaanvraag in te dienen, hoeft dit niet direct tot problemen te leiden. Wel is het verstandig om na publicatie van de voorwaarden niet te lang te wachten.

Omvang subsidie is bepalend

Hoewel de precieze verplichtingen dus nog niet duidelijk zijn, is al wel bekend dat ze zullen afhangen van de omvang van het voorschot dat u heeft ontvangen. Flynth kan u in alle gevallen van de vereiste verklaring voorzien.

  • Een verklaring meesturen is verplicht vanaf een voorschot van € 20.000 of een subsidievaststelling vanaf € 25.000. Naar verwachting gaat het om een verklaring van een derde deskundige.
  • Bij een voorschot vanaf € 100.000 of een subsidievaststelling vanaf € 125.000 mag alleen een accountant de verklaring bij uw vaststellingsaanvraag afgeven.

Op de hoogte blijven?

flynth.nl/coronamaatregelen/now-regeling

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77

Gerelateerde artikelen

Anja Bast - den Hollander Directeur Vaktechniek bij Flynth Anja Bast - den Hollander

anja.bast@flynth.nl