Nieuws

Grondzaken goed regelen voor 15 mei 2020

Gepubliceerd: 22-01-2020, laatst gewijzigd: 25-02-2020

Vanaf 1 maart kan de Gecombineerde opgave 2020 ingevuld worden. Met de opgave geeft u gegevens door voor de Landbouwtelling en de mestwetgeving. Ook vraagt u uitbetaling aan van subsidies, zoals de betalingsrechten. Invullen kan tot 15 mei. Voor die tijd is het ook van belang dat u wijzigingen binnen uw perceel doorgeeft.

Percelen goed registreren

De oppervlakte van uw geregistreerde percelen is de oppervlakte die u gebruikt voor de mestwetgeving en het aanvragen van subsidies. Veranderingen in oppervlakte, gebruik en gewas moeten daarom zorgvuldig bijgehouden worden. Het correct registreren van percelen kan soms lastig zijn. De oppervlakte kan bijvoorbeeld anders zijn dan vorig jaar en hoeft niet gelijk te zijn voor mest en betalingsrechten.

Correct vastleggen van grondzaken voorkomt boetes en subisidiekortingen

Ook het correct vastleggen en uitvoeren van afspraken over grond komt nauw. Het uitgangspunt is dat u alleen grond bij uw bedrijf mag meerekenen als u degene bent die de teelt bepaalt en de opbrengst ervan geniet. Te vaak komen we situaties tegen waarbij de vastlegging verkeerd gebeurt, wat kan resulteren in hoge mestboetes en subisidiekortingen. Bijvoorbeeld doordat degene die de grond registreert, zijn teelt heeft uitbesteed. Of wel zelf de teelt doet, maar zonder financieel risicio.

Keuzes goed vastleggen

Wij adviseren om een duidelijke keuze te maken tussen loonwerk of pacht voor elk perceel dat u niet volledig zelf beheert. Deze keuze dient u vervolgens goed vast te leggen. Dit betekent dat u voor een perceel dat u zelf wilt beheren, een contract nodig heeft voor loonwerk of andere dienstverlening en voor verkoop van de oogst. Voor het uit gebruik geven en in gebruik nemen van een perceel is een geliberaliseerd pachtcontract de veiligste optie.

Administratie bijhouden

De praktijk moet gedurende het hele jaar aansluiten bij het contract. Dat moet blijken uit de administratie, met onder andere mestvervoersbewijzen, betaalbewijzen, aan- en verkoopnota’s en andere facturen. Het kan ook nuttig zijn van bijzondere momenten zoals zaaien of poten, bemesten en oogst, aanvullend bewijs te verzamelen.

Grondzaken goed regelen, Flynth helpt u er graag bij.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Christiaan van Harten

Christiaan.vanHarten@flynth.nl