Praktijkverhaal

Gerjan Wevers, eigenaar van Welkoop Aalten: “Onze huurverlaging ging niet ten koste van onze band met de verhuurder”

Gepubliceerd: 26-05-2015, laatst gewijzigd: 15-06-2016

Gerjan Wevers is samen met zijn vrouw de trotse eigenaar van de Welkoop in Aalten. Hij huurt het pand van de voormalige eigenaar met wie hij jaren samenwerkte. In 2013 merkte Gerjan dat de omzetontwikkeling uit de pas liep met de huur. Daarover ging hij in gesprek met Flynth.

In 2006 worden Gerjan en zijn vrouw eigenaar van Welkoop Aalten. Zij werken dan 3 jaar voor de eigenaar die toe is aan zijn pensioen. Een goede keuze. De ‘eigen zaak’ bevalt en het contact met de voormalige baas, nu verhuurder, verloopt harmonieus. Gerjan en zijn vrouw vinden dat erg waardevol.

Objectief meekijken

Toch merkt Gerjan in 2013 dat de omzet van zijn bedrijf niet in de pas loopt met de ontwikkeling van de huurprijs. “Ik zat er behoorlijk mee in mijn maag. Als dit zo door zou gaan, zouden we op de termijn wel eens in de problemen kunnen komen. Niet goed voor ons en niet goed voor de verhuurder. De enige oplossing die ik zag, was een verlaging van de huur. Maar ik wilde hiervoor niet zomaar met mijn vuist op tafel slaan. Ik wilde niet mijn goede band met de verhuurder op het spel zetten. Ik had iemand nodig die objectief met mij mee kon kijken.”

Op dat moment besloot hij Flynth in te schakelen. “Simon Hiemstra werd mijn persoonlijke adviseur. In september 2013 zaten we samen voor het eerst om de tafel. We bespraken de verschillende mogelijkheden. Vervolgens is Simon gestart met een onderzoek. Hij heeft de huurprijzen vergeleken met soortgelijke panden in onze branche en in onze omgeving. Deze informatie kon hij gebruiken voor onze bespreking met de verhuurder. Tijdens deze bespreking zaten we met z’n vieren aan tafel. Ook de verhuurder had een onafhankelijke adviseur meegenomen. Dat vond ik positief, je praat dan toch wat objectiever.”

“Tijdens dit gesprek hebben we enkele onduidelijkheden wat betreft het huurcontract doorgenomen. Zo was mij niet helemaal duidelijk wat er wel en niet onder het aantal gehuurde vierkante meters viel. Hoe zit het met het buitenterrein en de parkeerplaatsen? Dit werd uiteindelijk opgehelderd. Je wilt natuurlijk wel appels met appels vergelijken als je gaat onderhandelen over de huur. Je moet het over hetzelfde hebben.”

Win-winsituatie

Na dit gesprek waren Gerjan en de verhuurder het erover eens: voor beide partijen moet er een win-winsituatie ontstaan. “Uiteindelijk kwamen we tot de volgende oplossing: ik zou een nieuw huurcontract tekenen voor een langere periode dan gebruikelijk. Maar wel tegen een lagere huurprijs én de huurindexering zou voor een bepaalde periode worden stopgezet.”

In januari 2014 waren de nieuwe afspraken helemaal rond en het nieuwe huurcontract werd getekend. “Ik ben erg blij met deze oplossing. Flynth heeft me goed ondersteund. Ik heb bereikt wat ik wilde bereiken: ik kan dankzij de huurverlaging mijn bedrijf voortzetten op deze fijne plek in Aalten. En ook heb ik mijn goede relatie met de verhuurder behouden. Het is inderdaad ‘win-win’ geworden.”

Een tip van Gerjan

Gerjan heeft een tip voor andere ondernemers die denken aan huurverlaging. “Onderneem op tijd actie. Ga ruim voor het verstrijken van het einde van het contract met elkaar in gesprek.”

Wilt u ook huurverlaging?

Flynth biedt u de huurverlagingscheck. Een adviseur kijkt met u mee naar de vraag: kan er een verlaging van de huur worden gerealiseerd? Als Flynth objectief kan aantonen dat er reden is voor huurverlaging, gaat de adviseur samen met u en de verhuurder het gesprek aan. Lees meer over de huurverlagingscheck van Flynth.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 - 236 77 77

Theme picker