Coronamaatregelen

Geen btw op mondkapjes vanaf 25 mei

Geen btw op mondkapjes vanaf 25 mei
Gepubliceerd: 19-05-2020, laatst gewijzigd: 29-05-2020

Vanaf 25 mei hoeft er geen btw op mondkapjes betaald te worden. Dit geldt voor alle soorten mondkapjes en alle verkopen. De overheid wil met deze maatregel de prijs van mondkapjes zo laag mogelijk houden.

Aanleiding is de verplichting om vanaf 1 juni een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Om de aanschaf van een mondkapje zo goedkoop mogelijk te houden, hoeft tijdelijk geen btw betaald te worden.

In ieder geval tot september 0% tarief 

Normaal gesproken vallen mondkapjes onder het btw-tarief van 21%, vanaf eind mei wordt het 0% tarief toegepast. Verkopers die wel btw betalen bij aanschaf, behouden het recht om btw te verrekenen in de btw-aangifte. De maatregel geldt voor niet-medische en medische mondkapjes. Vooralsnog geldt de opheffing van de btw in ieder geval tot 1 oktober 2020. 

Vrijstelling douanerechten

Persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg konden vanaf half maart al met een vrijstelling van douanerechten ingevoerd worden. Overheidsinstellingen, liefdadigheids- of filantropische instellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen een vergunning krijgen van de Douane om gebruik te maken van de vrijstelling. Ook een inkoopconsortium of private organisatie die namens bovengenoemde instellingen invoert, kan een vergunning verkrijgen.  
 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Tom Kleinpenning

Tom.Kleinpenning@flynth.nl