Bedrijfsopvoling

Familiestatuut bij opvolging

Gepubliceerd: 17-07-2018, laatst gewijzigd: 18-03-2022

De eerste stappen bij bedrijfsopvolging worden gezet wanneer de toekomstige opvolger thuis komt werken. De ouders en de opvolger stellen dan een samenwerkingsovereenkomst op, vaak in de vorm van een maatschap of vennootschap onder firma. Het familiestatuut is een onmisbaar hulpmiddel. Het wordt samen met alle gezinsleden opgesteld als samenvatting van de besproken zaken. Dit zorgt voor eensgezindheid, harmonie en overeenstemming in de familie.

Samenwerkingsovereenkomst

Meestal wordt in de akte al een vergaande regeling omtrent de toekomstige overname opgenomen. De opvolger krijgt veelal een recht op overname tegen een veel lagere prijs dan de werkelijke marktwaarde. Een lagere prijs is noodzakelijk om de overname mogelijk te maken. Verder wordt in de akte nog van alles geregeld, wat meestal een fiscaal of juridische achtergrond heeft. Daar komt nog iets bij. Zakelijk gezien is bedrijfsopvolging alleen een zaak tussen ouders en opvolger, want een ondernemer bepaalt zelf wie zijn opvolger wordt. Maar vanuit het gezin dan? Is het verstandig om als ouders zonder al te veel overleg met alle kinderen belangrijke keuzes te maken die uiteindelijk alle kinderen aangaan?

Trots en erkenning

Weten de andere kinderen eigenlijk wel wat de diepste drijfveren van hun ouders zijn? Dat de ouders trots op hun bedrijf zijn, dat ze het fijn vinden als één van de kinderen het familiebedrijf gaat voort zetten en dat elk kind zijn of haar eigen keuze kan maken. Zo ook het kind met ‘ondernemersbloed’ dat ervoor kiest om ondernemer te worden. Realiseren ouders zich dat het betrekken van de andere kinderen bij het opvolgingsproces ook een vorm van erkenning is? Wanneer ouders met de andere kinderen nooit over de overname praten, is dat dan niet vreemd? Het kind gaat dan misschien denken dat zijn inbreng niet op prijs wordt gesteld en dat hij op dat gebied niet mee telt.

Gesprek en familiestatuut

Bij het opstellen van een familiestatuut in verband met bedrijfsopvolging gaan ouders, de opvolger en de andere kinderen met elkaar een open en eerlijk gesprek aan. Eenieder kan vertellen hoe hij of zij tegen de overname aankijkt en wat hij of zij er van verwacht. Dit soort gesprekken zijn van grote waarde. Ze geven ouders duidelijkheid over hoe hun kinderen tegen de bedrijfsovername aankijken, wat de kinderen daarbij van hun ouders verwachten en wat zij van de opvolger verwachten. Ze geven de kinderen duidelijkheid over wat hun ouders graag willen en het helpt hen om de keuzes van hun ouders te respecteren.

Eensgezindheid en overeenstemming

Het doel van deze familie- of gezinsgesprekken is dat er eensgezindheid ontstaat over de overname en over zaken waar de andere kinderen zich (in de toekomst) graag mee geholpen zien. Dat kan materieel zijn, bijvoorbeeld een lening voor de aankoop van een huis, of immaterieel, bijvoorbeeld een plekje in de schuur voor stalling van een caravan. Het familiestatuut als document is in feite niet meer dan samengevat weer gegeven wat in de gesprekken is gezegd of met elkaar is afgesproken. Het familiestatuut wordt door een ieder ondertekend als bewijs dat over de besproken zaken overeenstemming is.

Meer weten?

We zetten onze ervaring ook graag voor u in. Vragen of advies over het familiestatuut, overeenkomsten of andere bedrijfskundige zaken? Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via e-mail of via 088 236 77 77.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 236 7777

Gerelateerde artikelen

Hans Verweij Senior Bedrijfskundig Adviseur bij Flynth Hans Verweij