Extra budget voor Lbv(-plus) en verlengde openstelling Lbv-plus

 
Extra budget voor Lbv(-plus) en verlengde openstelling Lbv-plus
Gepubliceerd: 18-04-2024, laatst gewijzigd: 19-04-2024

Goed nieuws voor veehouders die de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de Lbv-plus hebben aangevraagd. Of een Lbv-plusaanvraag overwegen. Na goedkeuring van de Europese Commissie is het budget voor deze regelingen namelijk verhoogd met 1,45 miljard euro. Tegelijkertijd is de aanvraagperiode van de Lbv-plus verlengd tot en met 20 december 2024.  

Lbv-regeling  

Het extra budget zorgt ervoor dat de RVO binnenkort start met het uitsturen van beslissingen voor de Lbv-regeling. U kunt deze uiterlijk 1 juni 2024 verwachten. 

Eerder was het budget voor de Lbv-regeling onderverdeeld in drie typen veehouderij: 

  • varkenshouderijen 
  • pluimveehouderijen 
  • melkveehouderijen 

Deze verdeling is niet meer noodzakelijk door het extra budget. 

Lbv-plusregeling voor piekbelasters 

Doordat het budget op was, stuurde de RVO geen positieve toewijzingen meer uit voor de Lbv-plusregeling. Vanaf nu is dit weer mogelijk. Toch heeft de RVO tijdens deze periode wel alle aanvragen beoordeeld. Hebt u eerder uw aanvraag voor de Lbv-plus ingediend? Dan ontvangt u mogelijk alsnog een positieve toewijzing van de RVO.  

De verlengde openstelling van de Lbv-plusregeling biedt u als piekbelaster de optie om alsnog te kiezen voor deelname aan deze regeling. Het is echter belangrijk dat u hierbij rekening houdt met een aantal aandachtspunten. U leest hier meer over in deze blog over de Lbv-plusregeling

Voordelen verlengde openstelling

Het grootste voordeel van de verlengde openstelling is natuurlijk dat u als piekbelaster opnieuw de mogelijkheid hebt om u aan te melden. Een ander groot voordeel is dat er in de loop van het jaar meer regelingen komen voor piekbelasters waarvan u kunt profiteren. Onder andere wanneer u uw bedrijf verplaatst of innoveert. De verlengde openstelling van de Lbv-plusregeling zorgt ervoor dat er binnenkort meerdere regelingen tegelijk beschikbaar zijn. Hierdoor krijgt u de mogelijkheid om betere keuzes te maken voor de toekomst van uw bedrijf. Uw Flynth-adviseur kijkt graag met u mee naar welke regeling voor u het voordeligst is. 

Niet-piekbelasters zonder opvolging

In zijn Kamerbrief van 5 april stelt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een openstelling van een aanvullende stoppersregeling voor. Met een budget van een miljard per tranche en een totaalbudget van maximaal vier miljard euro. Om ook niet-piekbelasters zonder opvolgers de mogelijkheid te bieden om vrijwillig te stoppen. Zijn plan is om deze regeling vanaf 1 januari 2025 open te stellen. Hier leest u meer over in dit artikel

Meer weten?

Wilt u meer weten over het extra budget of de verlengde openstelling? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van deelname aan de Lbv-plusregeling of de aankomende aanvullende regelingen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met uw Flynth-adviseur of laat uw gegevens achter in onderstaand formulier.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: