Energiebesparingsplicht: voor veel glastuinbouwers geldt een onderzoeksplicht

 
Energiebesparingsplicht: voor veel glastuinbouwers geldt een onderzoeksplicht
Gepubliceerd: 26-10-2023, laatst gewijzigd: 12-12-2023

De energiebesparingsplicht geldt vanaf dit jaar ook voor de glastuinbouwsector. De uitzonderingsposities voor bedrijven met een milieuvergunning en de glastuinbouw zijn per 1 juli 2023 vervallen. Voor veel glastuinbouwers geldt door het hoge energieverbruik een onderzoeksplicht, waarvoor u een onderzoeksrapport moet indienen bij de RVO. 

Update: RVO meldt op RVO.nl dat er storingen zijn geweest in het formulier informatieplicht. De omgevingsdiensten, die de uitvoering van het toezicht op de informatieplicht energiebesparing verzorgen, zijn bereid om te wachten het met aanschrijven van de nog niet gemelde bedrijven en instellingen tot 1 januari 2024. Zo hebt u iets meer tijd om te voldoen aan uw informatieplicht. 

Energiebesparende maatregelen

Als toekomstgerichte ondernemer kunt u door het nemen van energiebesparende maatregelen diverse voordelen behalen. Zo realiseert u niet alleen een daling in energiekosten, maar levert u ook een bijdrage aan een duurzame toekomst, voor de maatschappij én voor uw tuinbouwbedrijf. In de Erkende Maatregelenlijsten (EML) staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Voor de glastuinbouw zijn er specifieke maatregelen op de gebouwen- en processenlijsten opgenomen.

Hebt u een meldingsplicht of onderzoeksplicht?

Locaties en inrichtingen van bedrijven en instellingen die niet volledig zelfvoorzienend zijn en meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) per jaar verbruiken hebben een energiebesparingsplicht. Als u moet voldoen aan de energiebesparingsplicht geldt ook de informatieplicht (meldingsplicht), waarbij u eens in de vier jaar rapporteert over de maatregelen.

Voor de meeste glastuinbouwbedrijven is echter sprake van een onderzoeksplicht. Bij een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen KWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent) is de onderzoeksplicht van toepassing. U kunt in dat geval geen gebruikmaken van de EML-methodiek en dient zelf een onderzoek uit te voeren naar de mogelijke energiebesparende maatregelen voor uw situatie.

Bent u verplicht om energie te besparen en hierover te rapporteren? Weet u niet of u kunt volstaan met een melding of dat er sprake is van een onderzoeksplicht? Met de handige rekentool van Flynth berekent u het snel.

Moet u voldoen aan de meldingsplicht energiebesparing? Flynth kan de melding voor u verzorgen. Zo kost ook het voldoen aan de energiebesparingsplicht u minder energie.

Sjaak Reus van Gebr. Reus Tulpen: ‘We hebben diezelfde dag aan de meldingsplicht voldaan. Een last van mijn schouders.’

Deadline meldings- en onderzoeksplicht

De deadline voor de energiebesparingsplicht in 2023 komt snel dichterbij. Flynth adviseert u echt tijdig te starten met de voorbereidingen. Onze ervaring leert dat het volledig invullen van de rapportage een behoorlijke hoeveelheid tijd vraagt.

Aan de slag met de onderzoeksplicht

De RVO heeft voor deze onderzoeksplicht een sjabloon beschikbaar gesteld. Dit is een goed vertrekpunt. Bestudeer het sjabloon en start met het invullen. In de praktijk blijkt het voldoen aan de onderzoeksplicht lastiger dan vooraf gedacht. Het is een complexe regeling en u moet er even goed voor gaan zitten.

Onze adviseurs zijn beschikbaar om u bij deze klus te ondersteunen en adviseren, dat scheelt u tijd. Door het inschakelen van een energie-expert voorkomt u boetes en bespaart u uzelf energie. De energie-experts nemen samen met u ook maatregelen in overweging die niet verplicht zijn, maar wél een hoog (financieel) rendement opleveren. Met sterk wisselende energieprijzen, het vervallen van het verlaagde energietarief voor de glastuinbouw per 1 januari 2025 en deels vervallen van de vrijstelling van energiebelasting voor WKK-installaties, stijgen de kosten voor uw bedrijf. Met een gedegen plan voor energiebesparing voldoet u niet alleen aan de energiebesparingsplicht, maar investeert u ook in een toekomstbestendige onderneming. Daarbij nemen we ook de mogelijke subsidies en fiscale regelingen mee in het complete plaatje. 

Begin op tijd

Kortom: bereid u voor, bespaar energie, verduurzaam en voldoe aan uw verplichtingen. Houd daarbij de deadline van 1 december 2023 scherp. Neem contact op met uw adviseur van Flynth of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Wilt u eerst meer lezen of mogen we u vrijblijvend bellen? Kijk op de pagina Energiebesparingsplicht voor bedrijven.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: