Gepubliceerd: 16-11-2023, laatst gewijzigd:
28-05-2024
Als melkveehouder bent u mogelijk verplicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren binnen uw bedrijf. Hoewel dit een verplichting is, levert het u ook voordelen op. Kleine aanpassingen kunnen al lonen en dragen bij aan het zo laag mogelijk houden van de kostprijs. In dit artikel leest u meer over deze energiebesparingsplicht en de bijkomende informatieplicht. Ook geven we u een aantal besparingstips.
Informatieplicht energiebesparende maatregelen
Bent u ondernemer en heeft uw bedrijf een verbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalenten)? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder óf alle maatregelen van de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) uit te voeren. U hebt dan ook een informatieplicht. Dit houdt in dat u eens in de vier jaar meldt welke erkende maatregelen in het kader van energiebesparing zijn getroffen op uw bedrijf. De deadline voor het indienen van de rapportage bij de RVO was voor veel ondernemers 1 december 2023.
Deze meldingsplicht is al vier jaar een vereiste voor bedrijven die onder het Activiteitenbesluit vallen. Voor bedrijven in de melkveehouderij gaat het hierbij veelal om bedrijven met minder dan 200 melkkoeien. Let op: vanaf dit jaar zijn ook de bedrijven met een omgevingsvergunning milieu verplicht een melding te doen. De Omgevingsdienst voert actief controles uit.
Update: RVO meldt op RVO.nl dat er storingen zijn geweest in het formulier informatieplicht. De omgevingsdiensten, die de uitvoering van het toezicht op de informatieplicht energiebesparing verzorgen, zijn bereid om te wachten het met aanschrijven van de nog niet gemelde bedrijven en instellingen tot 1 januari 2024. Zo hebt u iets meer tijd om te voldoen aan uw informatieplicht.
Kleine aanpassingen, grote besparing
Welke energiebesparende maatregelen zou u kunnen treffen? Zoals gezegd kunt u met kleine aanpassingen al veel besparen. Denk aan verlichting. Led tl-buizen gaan vijf keer langer mee dan de oude tl-buizen. Afhankelijk van de branduren gaat een led tl-buis tegenwoordig ongeveer tien jaar mee. Voor een bedrijf met gemiddeld 150 melkkoeien en bijbehorend jongvee is de besparing op basis van de levensduur alleen al voor het energieverbruik 16.500 euro. Daar komt dan de besparing op de vervangingswaarde bovenop.
Een andere optie is het isoleren van het spoelsysteem in combinatie met temperatuurverlaging van het warmwatertoestel. Door de temperatuur te verlagen met 15 graden ligt de besparing op één tot drie kWh per 1000 kg melk. Kortom: kleine stappen helpen direct.
Goedkoop = duurkoop
Gaat u uw apparatuur vervangen? Houd dan in uw achterhoofd dat goedkope apparatuur op de lange termijn vaak duurkoop is. Zeker in het geval van efficiënte apparatuur. Met kwalitatief goede apparatuur kunt u veel besparen. Denk aan een goede frequentieregelaar op de vacuümpomp die tot maximaal 25 procent van het maximale vermogen terug regelt. Die levert al snel een besparing op van drie tot zes kWh per 1000 kg melk.
Investeren in eigen energievoorziening
Naast energiebesparing kan ook het opwekken van eigen energie aantrekkelijk zijn. Momenteel kelderen de prijzen voor zonnepanelen en is de wachttijd voor het laten plaatsen ervan nihil. Het aanschaffen van zonnepanelen is sinds dit jaar ook een erkende maatregel voor bedrijven met een grootverbruik-aansluiting voor elektriciteit (meer dan 3x 80A). Let wel op een aantal aandachtspunten:
- Is de draagkracht van de dakconstructie voldoende?
- Zonnepanelen zorgen niet jaarrond voor voldoende energie om het eigen verbruik te compenseren.
- Bij sommige energiemaatschappijen kóst het geld om energie terug te leveren tijdens piekmomenten. Energieopslag in de vorm van een batterij voor het eigen gebruik gedurende de avond en nacht wordt hiermee steeds aantrekkelijker.
Laat u informeren
Bent u verplicht om een melding energiebesparende maatregelen te doen? Dan dient u uw rapportage in via de website van de RVO. Op deze website vindt u ook een grote hoeveelheid informatie over de energiebesparingsplicht en energiebesparende maatregelen. Handig, maar dit kan ook overweldigend zijn. Daarnaast is het subsidielandschap zeer uitgebreid en zijn er diverse fiscale regelingen waar u gebruik van kunt maken. Als ondernemer is het niet altijd gemakkelijk om met al deze informatie aan de slag te gaan en om te beoordelen wat nu precies van toepassing is op uw onderneming.
Geldt dit ook voor u? Laat u dan informeren. Onze specialisten helpen u graag om een gedegen melding in te dienen en bespreken met u ook de maatregelen die niet verplicht zijn, maar wél een hoog (financieel) rendement leveren, de bestaande subsidieregelingen én fiscale mogelijkheden. Zo bent u ervan verzekerd dat u de mogelijke voordelen van de energiebesparende maatregelen kunt benutten. Maar ook dat u voldoet aan de eisen indien de Omgevingsdienst een bedrijfscontrole uitvoert in het kader van milieu.
Valt u onder de energiebesparingsplicht?
Weet u niet hoeveel energie uw bedrijf verbruikt? Gemiddeld verbruikt een melkveehouderij meer dan 50.000 kWh in de volgende gevallen:
- bij een melkstal met ongeveer 100 melkkoeien die samen circa 1 miljoen liter melk produceren
- bij een melkrobot en ongeveer 75 melkkoeien die samen circa 750.000 liter melk produceren
Herkent u zich in deze getallen? Dan raden wij u aan om uw exacte verbruik te controleren. Zo weet u zeker of u moet voldoen aan de meldplicht.
Meer informatie
Wilt u meer informatie? Flynth helpt u op weg. Neem bij vragen contact op met uw adviseur van Flynth of maak gebruik van onderstaand contactformulier.
Dit artikel is eerder verschenen in Melkvee100plus, editie november 2023.