Gemeente-inspecteur: 'Energie besparen is kosten besparen'

 
Gemeente-inspecteur: 'Energie besparen is kosten besparen'
Gepubliceerd: 28-11-2023, laatst gewijzigd: 20-12-2023

Energie besparen is niet alleen een plicht vanuit de overheid. Het levert u als ondernemer ook voordelen op. Verschillende maatregelen zijn snel terugverdiend, u draagt bij aan een duurzame toekomst, voor de maatschappij én voor uw bedrijf en verbetert uw imago. We vragen inspecteur van de gemeente Aone van Aarsen hoe een en ander werkt. Van Aarsen ziet vooral kansen en licht het proces graag toe: “We gaan het gesprek aan met de ondernemer. Het zijn vaak positieve gesprekken. Je bespaart energie, verlaagt je kosten en binnen vijf jaar kun je er zelfs aan verdienen”.

Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh aan stroom of 25.000 m3 aan aardgas(equivalenten)? Dan valt u onder de energiebesparingsplicht en moet u elke vier jaar aan de overheid laten weten welke maatregelen u neemt om uw verbruik te verminderen. 

Update: RVO meldt op RVO.nl dat er storingen zijn geweest in het formulier informatieplicht. De omgevingsdiensten, die de uitvoering van het toezicht op de informatieplicht energiebesparing verzorgen, zijn bereid om te wachten het met aanschrijven van de nog niet gemelde bedrijven en instellingen tot 1 januari 2024. Zo hebt u iets meer tijd om te voldoen aan uw informatieplicht. 

Doet u geen melding terwijl u dit wel verplicht bent? Dan bestaat de kans dat er namens de Omgevingsdienst of gemeente een inspecteur op de stoep staat om u hierop aan te spreken. Aone van Aarsen is zo’n inspecteur: “De energiebesparende maatregelen voelen voor veel ondernemers als een verplichting. Dat klopt natuurlijk, maar ik zie het ook als een kans. Energie besparen is kosten besparen”. Van Aarsen bezoekt ondernemers die nog geen melding hebben gedaan. Zo’n bezoek duurt gemiddeld anderhalf uur. Hij spreekt tijdens dit bezoek met diverse mensen binnen het bedrijf. “Ik leg mijn bevindingen vast in een brief met concrete punten om aan te pakken. Komt een ondernemer daarop nog niet in actie en constateer ik bij mijn vervolgbezoek onvoldoende vervolgstappen, dan wordt een handhavingstraject opgestart.” Dit kun je volgens Van Aarsen eenvoudig voorkomen: “Laat een specialist investeringen doorrekenen in een prognose. Hoe passen de maatregelen in uw korte én langetermijnstrategie? Wat verwachten afnemers? En begin zelf ook met het opvragen van offertes bijvoorbeeld.”

Binnen vijf jaar terugverdiend

De overheid helpt om keuzes te maken met de zogeheten Erkende Maatregelenlijsten (EML) energiebesparing. Deze lijsten zijn sinds 1 juli 2023 aangescherpt. Het voordeel van de maatregelen die hierop staan: met de huidige prijzen hebt u ze binnen vijf jaar terugverdiend. Zo’n investering komt grofweg overeen met een lucratieve bankrente van minimaal twintig procent. Voor maatregelen met een terugverdientijd van meer dan vijf jaar zijn daarnaast subsidies beschikbaar om de investeringskosten te beperken. Een tip van Van Aarsen: “Kijk niet alleen naar zuinigere installaties en apparatuur, maar ook naar gebruiksmaatregelen. Die staan in de lijsten onder ‘Doelbewust beheer en onderhoud’.”

Gebruiksmaatregel: airco als verwarming

Een goed voorbeeld van zo’n gebruiksmaatregel is om de airco, als die toch al aan het plafond hangt, in te zetten voor verwarming. Van Aarsen: “Veel mensen beseffen niet dat een airco ook geschikt is voor verwarming. Maar afhankelijk van het type kan dat zelfs wel drie keer zo zuinig zijn als met een ketel. Daarmee kunt u echt verschil maken. Een ander voorbeeld zijn de douches in sporthallen waarvoor 24/7 water warm gehouden wordt. En dat terwijl de meeste mensen tegenwoordig liever thuis douchen. Dat kost dus onnodig veel energie en geld.”

Top-3 maatregelen

Om snel stappen te zetten, geeft Van Aarsen zijn persoonlijke top-3 maatregelen:

  • Vervang alle verlichting door ledlampen. Dat haalt u er binnen een paar jaar uit, zeker als u de bestaande tl-armaturen behoudt.
  • Isoleer leidingen en technische ruimtes. Vanuit het verleden worden veel technische ruimtes bewust stevig geventileerd, maar dat is niet meer nodig. Isoleren is een eenmalige actie met een blijvend effect.
  • Meet het gas- en elektraverbruik van uur tot uur. Vooral bij de aanschaf van nieuwe installaties, zoals een warmtepomp, is het belangrijk om het piekverbruik te weten. Zo voorkomt u overcapaciteit.

Eerste stap: plan van aanpak

Maar welke maatregelen voor uw bedrijf ook van toepassing zijn, de eerste stap is het maken van een plan van aanpak. Daarmee stimuleert u uzelf om ook echt aan de slag te gaan. Van Aarsen: “Ondernemers zijn eigenlijk altijd positief en welwillend in de gesprekken die ik met ze voer. Maar als ik dan een paar maanden later terugkom, is er in de meeste gevallen niks veranderd. Ligt er een plan van aanpak, dan gaat er wel iets gebeuren. Selecteer een maatregel en online vindt u genoeg aanbieders Vraag een paar offertes aan en maak een keus.”

 


Meer informatie en advies over de energiebesparingsplicht

Vindt u het lastig om te bepalen welke energiebesparende maatregelen u het best kunt nemen? De adviseurs van Flynth denken graag met u mee. Daarbij kijken ze ook naar mogelijke subsidies, voordelige belastingregelingen en bijvoorbeeld vergunningsaanvragen. Een prognose kan helpen: wat levert de besparing op korte termijn op en hoe past de maatregel in uw langetermijnstrategie? Meer weten? Neem contact op met uw adviseur van Flynth of maak gebruik van onderstaand formulier.
 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Interview

Geschreven door: