Nieuws

eHerkenning nodig voor steeds meer overheidszaken

eHerkenning nodig voor steeds meer overheidszaken
Gepubliceerd: 03-06-2020, laatst gewijzigd: 04-06-2020

Ontslagaanvragen, terugvorderen transitievergoeding, loonaangifte 

De kans is groot dat u als werkgever binnen afzienbare tijd eHerkenning nodig hebt. Bijvoorbeeld om een ontslagaanvraag in te dienen bij UWV of om de transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte terug te vorderen. Regel het snel en laat Flynth de aanvraag voor u afhandelen. 

Nu de coronacrisis langer aanhoudt, neemt de kans toe dat u als werkgever overweegt om personeel te ontslaan. Tot nu toe waren er redenen om daarmee te wachten. Bijvoorbeeld omdat u gebruikmaakt van de eerste NOW-regeling van de overheid om loon door te kunnen betalen – met als voorwaarde dat u mensen niet ontslaat om bedrijfseconomische redenen. Of u hoopte dat de schade nog wel mee kon vallen. Zoals bij de kappers, die een grote inhaalslag maken nu ze weer open zijn. Maar zo’n comeback is niet voor iedereen weggelegd. En bij het tweede steunpakket, dat vanaf juni ingaat, zou de overheid de boete op ontslag wel eens kunnen laten vallen. Het is dus goed mogelijk dat u binnenkort een ontslagaanvraag wilt indienen via het werkgeversportaal van UWV. Houd er dan wel rekening mee dat u eHerkenning nodig heeft om daar in te loggen. 

De moeite waard: compensatie transitievergoeding 

Een ontslagaanvraag is beslist niet de enige reden om eHerkenning aan te schaffen. Zo kunt u via datzelfde UWV-werkgeversportaal ook compensatie aanvragen voor transitievergoedingen die u betaald hebt bij ontslag van langdurig zieke werknemers. Dat geldt zelfs met terugwerkende kracht voor alle contracten die op of na 1 juli 2015 beëindigd zijn omdat een werknemer langer dan twee jaar ziek was. Daarbij gaat het vaak om grote bedragen, dus deze compensatieregeling is zeker de moeite waard. Maar ook vaker voorkomende zaken regelt u eenvoudig hier. Denk aan het ziek en weer beter melden van werknemers. Of het afhandelen van zwangerschapsverlof. 

eHerkenning steeds vaker verplicht 

Naast UWV zijn er steeds meer overheidsinstanties die eHerkenning verplichten – zowel nationaal als lokaal. Dat geldt bijvoorbeeld voor RVO. Ook de Belastingdienst gaat gefaseerd over naar eHerkenning voor zakelijke contacten. En in de nabije toekomst zal de verplichting voor eHerkenning zich alleen maar verder uitbreiden. De Wet Digitale Overheid, die nu bij de Eerste Kamer ligt, gaat dat wellicht zelfs van alle overheidsinstanties eisen. Ik adviseer u dan ook om daar als werkgever op voor te sorteren en eHerkenning vast aan te vragen. Het is een kleine investering – zo’n 250 euro voor 5 jaar - en uiteindelijk heeft u er ook zelf veel gemak van. Zo heeft u nog maar één gebruikersnaam en één wachtwoord voor alle overheidsinstanties in Nederland. 

Betrouwbaarheidsniveau 

Gaat u eHerkenning aanschaffen? Dan zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Het belangrijkste is het betrouwbaarheidsniveau. Voor het UWV-werkgeversportaal hebt u bijvoorbeeld minimaal niveau EH3 nodig. Dat betekent dat u bij het inloggen naast een wachtwoord een code invoert die u via uw telefoon ontvangt. Bovendien moet u in de aanvraagprocedure voor eHerkenning persoonlijk uw identiteitsbewijs laten zien. Dat is begrijpelijk. Als er bijvoorbeeld een ontslagaanvraag van uw bedrijf bij UWV binnenkomt, moet voor UWV zeker zijn dat de aanvrager daarvoor bevoegd is. Ook voor de meeste andere instanties is EH3 betrouwbaar genoeg, maar het is verstandig om na te gaan of u geen zaken doet met instanties die EH4 eisen. 

Geldigheidsduur 

Naast het betrouwbaarheidsniveau is de geldigheidsduur van belang. Vaak kunt u kiezen tussen 3 en 5 jaar. Ik adviseer voor een lange termijn te kiezen, zodat u minder gedoe heeft met verlengingsprocedures, waarbij u uzelf steeds opnieuw moet identificeren. Bij Flynth kunnen we uw account bijvoorbeeld 5 jaar lang automatisch up-to-date houden. Zo heeft u daar zelf al die tijd geen omkijken naar. 

Anderen machtigen 

eHerkenning is gekoppeld aan een telefoon en aan u als persoon. Natuurlijk kunt u er als werkgever wel voor kiezen om deze telefoon te laten beheren door bijvoorbeeld een boekhouder die uw overheidszaken regelt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een derde partij, zoals uw accountant te machtigen. Ketenmachtiging heet dat. Houd daarbij wel in de gaten voor welke organisaties u deze partij machtigt. Kies er bijvoorbeeld voor om uw belastingadviseur alleen toegang te geven tot de Belastingdienst. 

Meerdere BV’s, één account 

In mijn praktijk krijg ik nog wel eens de vraag van ondernemers of zij voor hun bedrijf met meerdere BV’s ook meerdere eHerkenning-accounts nodig hebben. Dat hoeft niet. In dit geval raad ik aan om de aanvraag te doen vanuit de BV waarmee u de meeste zaken doet met de overheid. De overige BV’s kunt u dan vervolgens voor een beperkt bedrag laten toevoegen. 

Flynth helpt met aanvraag 

Al met al kan de aanvraagprocedure voor eHerkenning best ingewikkeld zijn. Daarom helpen we u bij Flynth graag door het hele proces heen. Wij vullen dan alle formulieren voor u in. We zorgen dat onze partner AMP Groep bij u langskomt voor de fysieke identificatie. En we regelen alles voor u bij eHerkenning-leverancier Reconi. Bent u klant bij ons, dan hebt u daar extra voordeel van. Zo kunnen we de identificatiecontrole ook gebruiken voor onze eigen periodieke update van uw identiteitsgegevens. En we kunnen u gelijk een aantal vragen stellen voor de Wwft-toets, die we anders apart met u moeten doornemen. Zo vangt u twee vliegen in één klap. 

Lange doorlooptijden 

Tot slot: eHerkenning-leveranciers worden momenteel overspoeld met aanvragen. Houd dus rekening met lange doorlooptijden. Het kan zomaar een paar weken duren voor u aan de slag kunt met eHerkenning. 

Mailadres voor al uw vragen 

Wilt u eHerkenning bij ons aanvragen? Heeft u nog vragen? Of heeft u al eHerkenning via ons en loopt u tegen problemen aan? Mail ons gerust via eherkenning@flynth.nl. We helpen u graag verder. 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Theme picker

Michiel van Donselaar

Michiel.vandonselaar@Flynth.nl