Interview

‘Bewustzijn over gezond en veilig werken enorm gegroeid’

‘Bewustzijn over gezond en veilig werken enorm gegroeid’
Gepubliceerd: 02-07-2020, laatst gewijzigd: 07-07-2020

‘Het was een spannende periode, voor klanten en voor onszelf. Want net zoals bij alle andere bedrijven waren er ook hier bij Flynth allerlei onzekerheden: worden mensen ziek? Is thuiswerken voor iedereen goed mogelijk? En hoe houden we contact met collega’s? Prangende vragen in onzekere tijden. Nu merk je dat iedereen zijn weg inmiddels wel heeft gevonden. Met de versoepeling van maatregelen kunnen we elkaar en ook klanten steeds vaker weer in levende lijve ontmoeten. En dat is een verademing.

Ik merk dat klanten zich de afgelopen periode veel bewuster zijn geworden van het belang van veiligheid en gezondheid op het werk. Juist door het thuiswerken is dit extra onder de aandacht gekomen. Als werkgever blijf je verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Hoe zorg je daarvoor, als iedereen thuiswerkt? Hoe ziet je arbobeleid er uit, hoe staat het er eigenlijk voor met de risico-inventarisatie en -evaluatie? En dan waren er ook nog bedrijven met medewerkers die niet thuis kónden werken, zoals bijvoorbeeld supermarktmedewerkers. Het belang van veilig en gezond werken was hier helemaal overduidelijk.

Al met al is het bewustzijn over gezond werken enorm gegroeid. Dat zie ik als winst van de coronacrisis, de lering die we eruit kunnen trekken. Maar ik zie natuurlijk ook serieuze bedreigingen en de sporen die zo’n crisis kan nalaten. We gaan een moeilijke periode tegemoet. Zo zijn wij genoodzaakt om met klanten te kijken of reorganiseren noodzakelijk is en zo ja, of ze daar voldoende op voorbereid zijn. Bijvoorbeeld om straks een ontslagprocedure bij het UWV te starten.

Maar ook deze omstandigheden bieden tegelijkertijd weer kansen. Mijn tip voor iedereen is: benut de crisis om een pas op de plaats te maken en om constructief aan de toekomst van het bedrijf te werken. Het is zeer de moeite waard om juist nu goed te kijken naar je organisatie: hebben we de juiste mensen op de juiste plek zitten? Hebben we alle bedrijfsprocessen goed ingericht? Welke consequenties heeft dit voor je medewerkers? En wat gaan we doen aan opleiding en ontwikkeling van onze medewerkers? Voor werkgevers kan dit hét moment zijn om te investeren in hun medewerkers, mede dankzij subsidies die beschikbaar worden gesteld voor opleiding en ontwikkeling.’

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77

Gerelateerde artikelen

Hank Adriaans Directeur HR Services bij Flynth Hank Adriaans

Hank.Adriaans@Flynth.nl