Eindejaarstip

Betaal nog in 2020 uw lijfrentepremie

Betaal nog in 2020 uw lijfrentepremie
Gepubliceerd: 05-11-2020, laatst gewijzigd: 04-05-2021

Heeft u te maken met een pensioengat, overweeg dan om een lijfrente af te sluiten. De lijfrentepremies zijn binnen bepaalde grenzen fiscaal aftrekbaar. De aftrek van lijfrentepremie is in de eerste plaats beperkt tot de zogeheten jaarruimte. Daarnaast is de premie slechts aftrekbaar als u deze ook daadwerkelijk heeft betaald in het jaar waarin u de premie wilt aftrekken. Zorg er daarom voor dat u de lijfrentepremie uiterlijk 31 december 2020 heeft betaald. Dat geldt niet alleen voor nieuwe lijfrentepolissen maar ook voor bestaande polissen.

Als u in de afgelopen vijf jaar lijfrentepremies heeft betaald maar u bent vergeten om die in de aangifte inkomstenbelasting op te voeren als aftrekpost dan kunt u dat eventueel alsnog doen.
Als de aanslag over die jaren nog niet definitief is geregeld dan kunt u alsnog een verzoek indienen om die lijfrentepremie in aftrek toe te laten. De inspecteur zal daarmee instemmen en anders tekent u bezwaar en/of beroep aan tegen die beslissing.

Staat de desbetreffende aanslag al wel onherroepelijk vast? Dan kunt u een verzoek om ambtshalve vermindering indienen. U moet dan in staat zijn te bewijzen dat u de betaalde premie niet heeft afgetrokken maar in principe heeft de inspecteur die gegevens ook. Om voor teruggave over 2015 in aanmerking te komen, moet u echter wel vóór 1 januari 2021 verzoeken om een ambtshalve vermindering.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Ed Schregardus Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Ed Schregardus

Ed.Schregardus@flynth.nl