Betaal minder belasting: speel slim in op de peildatum van box 3

Gepubliceerd: 20-07-2017, laatst gewijzigd: 06-03-2020

Voor de vaststelling van het vermogen in box 3 geldt als peildatum 1 januari van elk kalenderjaar. Wat er na deze datum gebeurt, is niet meer van belang voor de hoogte van het vermogen. In sommige gevallen kan dit helaas erg nadelig uitpakken. Lees hoe het zit en hoe u dit kunt voorkomen.

Stel: u bezit een huis met een waarde van 250.000 euro. De inboedel heeft een waarde van 50.000 euro. In december brandt uw huis helemaal af, inclusief de inboedel. De verzekeringsmaatschappij keert een bedrag uit van 300.000 euro met de verplichting om een nieuw huis en een nieuwe inboedel aan te schaffen. Het bedrag wordt op de rekening gestort, enkele dagen later is de peildatum van box 3. Het gevolg is dat een flink bedrag aan belasting wordt geheven. Over 300.000 euro bent u - na de gezamenlijke vrijstelling – ten minste een bedrag van 2.670 euro verschuldigd. Oneerlijk? Ja, maar de Belastingdienst kijkt nu eenmaal op de peildatum naar het vermogen, ongeacht hoe of wanneer het saldo is ontstaan.

Een bijkomend gevolg is dat als u een huis wilt gaan huren, het vermogen in box 3 te hoog is om eventueel huurtoeslag te kunnen ontvangen. Het is dus verstandig om rekening te houden met de peildatum van box 3 en op te letten wanneer u bijvoorbeeld een verzekering laat uitkeren. En die verplichting om een nieuw huis met boedel aan te schaffen, is dat geen echte schuld? Nee, het is louter een voorwaarde voor het verkrijgen van de verzekeringsuitkering. In de aangifte is het niets.

Boxhoppen

Het overhevelen van het box 3-vermogen naar box 1 of 2, het zogenoemde boxhoppen, levert (bij de huidige lage rentestand) vaak belastingbesparing op. Dit komt met name voor bij ondernemers die hun privéspaargeld overhevelen naar de onderneming en na de peildatum weer terugstorten. Voor het boxhoppen zijn antimisbruikmaatregelen opgesteld. Wordt het vermogen van een desbetreffend jaar uit box 3 gehaald en in het jaar daarop binnen 3 maanden weer in box 3 gestort? Dan vindt dubbele heffing plaats. Het vermogen wordt zowel belast in box 1 of 2, als in box 3. Dubbele heffing vindt ook plaats als het vermogen uit box 3 is gehaald en binnen zes maanden weer is teruggestort. Slechts als kan worden aangetoond dat dit om zakelijke redenen is gedaan, vindt geen dubbele heffing plaats.

Tips verlagen box 3-vermogen

Wilt u op een zinvolle manier uw vermogen in box 3 verlagen, dus geen flauwe grappen met bezoek het casino of regel een dure echtscheiding? Lees dan onderstaande tips:

  1. Heeft u een fiscale partner? Ga voor een optimale verdeling van het box 3-vermogen.
  2. Betaal rekeningen tijdig en vooruit, zoals belastingaanslagen en verzekeringen.
  3. Betaal de hypotheekrente vooruit.
  4. Los de hypotheekschuld vervroegd af.
  5. Schenk belastingvrij aan uw kinderen, kleinkinderen,etc.
  6. Investeer vóór de peildatum in de aankoop van zonnepanelen, zonneboilers, isolatie, kunst of overige zaken.
  7. Bent u een dga? Breng dan vermogen in de BV in, of laat het juist daar staan.
  8. Overweeg een aankoop van vrijgesteld onroerend goed, zoals een natuurgebied of vakantiehuis in het buitenland.

Alle beetjes helpen, maar als u alvast voor de komende vijf jaar vaatwastabletten hebt ingeslagen, vinden we dat u overdrijft.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden tot het verlagen van uw box 3-vermogen? Flynth helpt u graag mee met zoeken naar fiscaal optimale mogelijkheden. Neem contact op via e-mail aalsmeer@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 7000.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Theme picker

Leyla van Loveren

Leyla.VanLoveren@flynth.nl