Future proof

Als (jonge) agrariër ‘future proof’

Als (jonge) agrariër ‘future proof’
Gepubliceerd: 05-11-2020, laatst gewijzigd: 24-05-2022

De wereld om ons heen verandert in razend tempo. Deze snelheid, de technologische veranderingen die hiermee gepaard gaan, maar ook issues als stikstof, klimaatverandering en biodiversiteit maken dat varkens-, pluimvee- en vleeskalverenhouders al lang niet meer het maatschappelijk geromantiseerde beeld van knuffelen met dieren en rondlopen in een veld met bloemetjes en bijtjes is. Het vraagt visie, een strategisch plan. 

Strategisch plan 

Hoe ziet jouw strategisch plan voor de komende jaren eruit? Waar wil je naartoe? Speel je in op duurzaamheid en kies je voor hernieuwbare energiebronnen? Wil je de opbrengsten van de dieren optimaliseren met technologische inzet of ligt je prioriteit juist bij dierenwelzijn? 

Keuzes

Welke keuzes je ook gaat maken, maak tijd vrij om in een strategisch bedrijfsplan de keuzes vast te leggen. Ga het gesprek aan met de juiste mensen, je adviseur. Het plan vormt vervolgens de basis voor de financiering. Naast bancaire financiering kan een subsidie ook een mogelijkheid zijn. Enkele subsidies die nu spelen zijn: Stimulering duurzame energieproductie (SDE++) en POP3 Jonge Landbouwers (POP3 JOLA). 

SDE++

Als ondernemer ontkom je er niet aan om goed na te gaan hoe je je bedrijf energiezuinig of minder afhankelijk van de fossiele energiebronnen maakt. Kies je voor een investering in duurzame energie, zoals zon en wind, dan is het mogelijk om vanuit de regeling SDE++ een exploitatiesubsidie ter dekking van de onrendabele top te krijgen. Van 24 november tot en met 17 december 2020 kan je een aanvraag indienen voor de SDE++ subsidie.

POP3 JOLA 

De POP3 JOLA-subsidie opengesteld voor nieuwe aanvragen. Met deze subsidieregeling krijg je tot 20.000 euro subsidie op jouw investering. De aanvraagronde loopt van 7 december 2020 tot en met 12 februari 2021. De regeling biedt, specifiek voor jonge agrariërs tot 41 jaar, subsidiemogelijkheden voor investeringen in bijvoorbeeld: 

  • zonne- en windenergie
  • dierenwelzijn 
  • arbeidsverlichting (middels elektrische oplaadbare machines/installaties en precisielandbouw)  

Let op, naar alle verwachting is dit ook de laatste mogelijkheid om subsidie te krijgen voor investeringen die de afgelopen jaren op de lijst stonden. Lees meer over de jola regeling op deze pagina en in dit artikel. 

Welke keuze maak jij voor jouw ‘future proof’ bedrijf? 

Durf je verder te gaan en vernieuwend te zijn? Wil je inzetten op ontwikkeling of verbetering van nieuwe producten, processen of technieken, zoals robotisering? Alleen of met een samenwerkingspartner? Ook op het gebied van innovatie zijn verschillende subsidiemogelijkheden.  

Meer informatie

Wil je meer weten? Onze adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Gerjan Slotboom Senior Subsidieadviseur bij Flynth Gerjan Slotboom