Nieuws

Agro Vertrouwensindex op laagste niveau in drie jaar

Gepubliceerd: 27-08-2019, laatst gewijzigd: 27-08-2019

De Agro Vertrouwensindex is in het tweede kwartaal van 2019 met 5 punten gedaald naar 10 punten. Zo’n sterke daling kwam begin 2016 voor het laatst voor. Vooral  varkenshouders, vollegrondstuinders en melkveehouders  waren negatiever dan een kwartaal geleden. Alleen de glastuinbouwers hadden iets meer vertrouwen in hun onderneming dan in het eerste kwartaal van 2019.

De agrovertrouwensindex wordt samengesteld uit de stemmingsindex, die de huidige situatie op land- en tuinbouwbedrijven  weergeeft en de index die de economische situatie op het bedrijf voor over 2 à 3 jaar kwantificeert.

Stemming onder land- en tuinbouwondernemers daalt 4 punten

De stemmingsindex voor de land- en tuinbouwbedrijven is in het tweede kwartaal van 2019 met bijna 4 punten gedaald en staat nu op 18,5 punten. Deze index geeft de huidige stemming op het bedrijf weer. Vooral akkerbouwers zijn minder positief dan in het eerste kwartaal van 2019. De index daalde hier 12 punten. Onder vollegrondstuinders en melkveehouders   daalde de stemmingsindex met 8 punten. Ook de varkenshouders waren minder tevreden (-5 punten). De glastuinders en pluimveehouders waren iets positiever en hebben momenteel de hoogste stemmingsindex. 

Verwachte economische situatie over 2 à 3 jaar bijna op dieptepunt

Over de verwachte toekomstige situatie op het bedrijf zijn boeren en tuinders sterker verdeeld dan een kwartaal geleden. De index daalde met 6 punten en staat nu net boven de 2 punten. De index komt hiermee dicht bij het nulpunt. Dat geeft aan dat evenveel ondernemers positief zijn over hun bedrijfsvoering voor over 2 à 3 jaar als negatief.

De index voor de middellange termijn was alleen in het laatste kwartaal van 2014 lager. Vooral varkenshouders zijn negatiever geworden; opvallend, want zij waren in het eerste kwartaal van 2019 nog sterk positief over hun middellange termijn situatie. Ook Pluimveehouders waren sterk negatiever. In deze sector zijn er nu meer ondernemers negatief dan positief over hun bedrijfssituatie op middellange termijn. Ook voor opengrondstuinbouw en melkveehouders daalde de index. Glastuinders en akkerbouwers zijn positiever dan een kwartaal geleden.   

Informatie

Wilt u meer informatie over de Agro Vertrouwensindex? Neem contact op met Flynth via e-mail agro@flynth.nl of telefoonnummer 088  236 77 77.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Frank Zeinstra

Frank.Zeinstra@flynth.nl