nieuws

Aangepaste ledenfinanciering FrieslandCampina

Aangepaste ledenfinanciering FrieslandCampina
Gepubliceerd: 09-06-2021, laatst gewijzigd: 09-06-2021

De afgelopen periode heeft RFC haar voorstel voor de aangepaste ledenfinanciering via leveringscertificaten, met haar leden besproken. Op basis hiervan heeft Friesland Campina het voorstel op een aantal punten aangepast.  

Bij de opzet voor de nieuwe ledenfinanciering kwamen de volgende discussiepunten naar voren:

  • Het coöperatief oplossen van de verhandelbaarheid van ledenobligaties-vrij, zodat er een mogelijkheid is om de onbalans op de interne markt zelf op te lossen op een duurzame manier.
  • Het ontzien van bedrijven die nog moeten ingroeien in de ledenfinanciering. De impact van de uitgestelde betaling in combinatie met de coöperatieve oplossing is te groot voor bedrijven met onvoldoende ledenfinanciering.
  • De mogelijkheid om ook op een later moment ledencertificaten aan te schaffen voor bedrijven die groeien. Dit mogelijk maken door ledenobligaties-vast om te kunnen zetten.
  • Aanpassing reserveringsbeleid

Naar aanleiding van deze discussiepunten is het voorstel voor de nieuwe ledenfinanciering op een aantal punten aangepast:

  • Het mogelijk maken van een rentevrije uitgestelde betaling wanneer een onderneming niet genoeg ledenobligaties vast of ledencertificaten bezit om voldoende leveringscertificaten te financieren. Deze betaling wordt gedaan op basis van een contante nabetaling voor de eerste 8 jaar, waarna de laatste 4 jaar lineair wordt afgelost. In totaal maximaal 12 jaar.
  • Uiterlijk september 2022 zal de ledenraad besluiten of de situatie van de interne market het toelaat om ledenobligaties vast in te zetten om zo leveringscertificaten te financieren voor groeiende ondernemingen.
  • Het is mogelijk om maximaal 25 miljoen euro per keer coöperatief op te lossen. Ingroeiers en bedrijfsopvolgers worden deels ontzien.
  • De coöperatieve oplossing kan maximaal 3 keer ingezet worden binnen een periode van 2 jaar. Als het maximum is bereikt, zal de raad van bestuur andere opties uitwerken.
  • Er geldt een 2% premie voor leden die in 2021 ledenobligaties-vrij kopen op de interne markt en deze vervolgens gebruiken om leveringscertificaten te kopen.

Wilt u meer informatie over het nieuwe systeem van leveringscertificaten? Lees dan het originele nieuwsartikel over de vernieuwde FrieslandCampina ledenfinanciering. Flynth kan u straks adviseren over de fiscale aspecten van de leveringscertificaten.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77

Gerelateerde artikelen

Edwin Sloot Senior Belastingadviseur bij Flynth Edwin Sloot

Edwin.Sloot@flynth.nl