Blog

2x fiscaal voordeel: slim schenken aan kerk of culturele instelling

Gepubliceerd: 12-07-2016, laatst gewijzigd: 11-05-2022

Iedereen weet dat schenkingen aan goede doelen fiscaal aftrekbaar kunnen zijn van het inkomen. Ook een bv mag fiscaal aftrekbaar schenkingen doen binnen bepaalde grenzen. Maar een goed geplande schenking kan zelfs leiden tot een dubbele aftrek!

‘Hoe kan ik voorkomen dat de schenking deels niet aftrekbaar is vanwege de ‘drempel?’ ‘Hoe krijgen we extreem grote schenkingen toch volledig fiscaal aftrekbaar?’ En: ‘Hoe kan ik de fiscale aftrekpost doorgeven aan mijn erfgenamen?’ In deze blog geef ik oplossingen voor deze drie veelvoorkomende vraagstukken.

1. Geen drempel bij schenken via lijfrentetermijnen

Stel: Piet Jansen schenkt jaarlijks 500 euro aan de kerk en heeft samen met zijn vrouw een fiscaal inkomen van 60.000 euro. De drempel om in aanmerking te komen voor de giftenaftrek is 1 procent, dus als er verder geen andere giften zijn gedaan heeft Piet geen recht op giftenaftrek.

Extra schenken

Hiervoor bestaan twee oplossingen. Hij kan besluiten dit jaar 1000 euro te schenken en volgend jaar een jaartje over te slaan. De kerk heeft daar geen problemen mee en Piet kan in dit jaar 400 euro fiscaal aftrekken, omdat de schenking 400 euro hoger is dan zijn drempel van 600 euro.

Lijfrenteschenking

De tweede oplossing is om een vijfjarige lijfrentebetaling van 500 euro per jaar vast te laten leggen in een notariële akte. Bij een lijfrenteschenking gelden géén drempels en ook géén maximale bedragen. Mocht Piet na drie jaar overlijden, dan stopt de lijfrentebetaling omdat de lijfrente meestal afhankelijk is van het leven van de schenker.

2. Extreem hoge schenkingen tóch verrekenen met fiscaal inkomen

Stel: Piet is 85 jaar en verwacht dat binnen enkele jaren zijn einde nadert. Hij heeft een vermogen van 8 miljoen euro. In zijn testament heeft hij zijn twee erfgenamen ieder 1 miljoen euro toegezegd. Het restant is bedoeld om een kerk te restaureren (maar dat mag iedere andere (culturele) stichting zijn met een ANBI-status).

Inkomstenbelasting bij overlijden

Het vermogen van Piet zit in een beleggings-bv. Als Piet overlijdt (stel hij is dan 92 jaar) zal er allereerst 25 procent inkomstenbelasting betaald moeten worden over het vermogen in de bv. Dat is dus een belastingaanslag van 2 miljoen euro die voorkomen had kunnen worden door slim te plannen.

Geen dividendbelasting door giftenaftrek

Stel dat Piet in de periode tussen zijn 85e en 90e via een lijfrenteverplichting 1 miljoen euro had geschonken aan de kerk. Dan had hij jaarlijks die schenking fiscaal mogen aftrekken van zijn inkomen. Om de aftrekpost ook echt te kunnen verzilveren moet Piet zorgen dat in die periode zijn inkomen jaarlijks minimaal 1 miljoen euro bedraagt. Dat kan door de bv jaarlijks 1 miljoen euro dividend te laten uitkeren. Dat kost normaliter 250.000 euro per jaar aan dividendbelasting, maar die hele dividendbelasting valt weg vanwege de giftenaftrek van 1 miljoen euro.

Besparing: 1.250.000 euro

Als Piet dit vijf jaar volhoudt heeft hij in totaal 1.250.000 euro inkomstenbelasting bespaard, waardoor er meer netto erfenis overblijft. Daar zal de kerk blij mee zijn. Want in wezen gaat het vermogen via de lijfrentebetalingen dan netto van de bv naar de kerk, zonder dat er dividendbelasting aan de strijkstok van de belastingdienst blijft hangen.

3. Aftrekpost giftenaftrek doorgeven aan erfgenamen

Stel: Kees Jansen (de broer van Piet), heeft eveneens een zwak voor de kerk en heeft een jaarlijks inkomen van 60.000 euro plus een vermogen van 800.000 euro. Zijn wens is om bij zijn overlijden 300.000 euro te laten toekomen aan de kerk. Het restant wil hij nalaten aan zijn dochter, zijn enige erfgenaam.

Betalingen stopzetten bij overlijden erfgenaam

Kees is al 93 jaar. Kiest hij voor een lijfrenteschenking met een looptijd van vijf jaar? Dan bestaat er een reële kans dat hij niet alle vijf de termijnen kan schenken omdat hij eerder overlijdt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Hij kan in de lijfrente-akte vastleggen dat de lijfrentebetalingen niet stoppen bij zijn eigen overlijden, maar bij het overlijden van zijn dochter.

Schenkingsplanning

Tevens wordt de kerk geschrapt uit het testament van Kees, want de kerk krijgt nu alles via de vijf lijfrentetermijnen van 60.000 euro per jaar. Als Kees bijvoorbeeld overlijdt na twee jaar, dan heeft hij twee jaar via zijn giftenaftrek alle belasting bespaard over zijn jaarinkomen. De drie jaren ná zijn overlijden moet de dochter 180.000 euro in termijnen betalen aan de kerk. Zij kan die betalingen ook aftrekken als giftenaftrek. Voor de dochter is dat geen probleem, want zij erft 180.000 euro meer dan zonder deze schenkingsplanning.

Geen extra erfbelasting

Die 180.000 euro extra erfenis kost haar ook geen extra erfbelasting, want zij erft niet alleen 180.000 euro meer vermogen, maar zij erft ook de verplichting om die betalingen aan de kerk voort te zetten. Per saldo is dat nihil. Daardoor is die extra erfenis bij haar onbelast te ontvangen en levert haar wel fiscaal voordeel op via de giftenaftrek. Dus zo wordt er toch in totaal vijf jaar geprofiteerd van de giftenaftrek.

Extra aftrek voor culturele instellingen

Voor giften aan culturele instellingen (niet geschonken via een lijfrentetermijnbetaling) geldt t/m 2017 een verhoging. U kunt dan 125 procent van het geschonken bedrag in aftrek brengen tot een maximum van 5000 euro.

Bijpraten?

Wilt u weten welke schenkingskansen er liggen voor u als ondernemer? Ik praat u graag bij. Bel of mail mij gerust voor een vrijblijvend gesprek. Ik ben bereikbaar via 06 53 659 569. of Nick.vanBemmel@flynth.nl.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Nick van Bemmel Senior Belastingadviseur bij Flynth Nick van Bemmel