Advies

10 aandachtspunten bij bedrijfsoverdracht

Gepubliceerd: 01-02-2017, laatst gewijzigd: 28-03-2022

De verkoop van een bedrijf is vaak een langdurig en complex traject. Een traject dat fiscale, juridische, financiële maar vooral ook emotionele aspecten kent. Hieronder leest u 10 aandachtspunten bij bedrijfsoverdracht.

 1. Regel tijdig uw opvolging
  Tijdige communicatie is hierbij het sleutelwoord, zowel bij opvolging binnen de familiesfeer (wie, waarom, wanneer, hoe, wat) als bij een overdracht aan het huidige management of aan externen. Duidelijkheid hierin en schriftelijke vastlegging van afspraken, geeft aan de opvolger ook de ruimte voor een goede inwerkperiode.
   
 2. Zorg dat uw bedrijf op orde is
  Wees er zeker van dat uw bedrijf zowel organisatorisch als administratief op orde is. Voor de opvolgende partij is het belangrijk te weten dat uw bedrijf er goed voor staat en er geen verborgen gebreken zijn, zoals niet-afgewikkelde claims of rechtszaken.
   
 3. Maak uzelf niet onmisbaar
  In veel gevallen is de huidige ondernemer onmisbaar. Pas indien mogelijk de organisatie dusdanig aan, zodat uw werkzaamheden door uw managementteam opgevangen kunnen worden. Dit maakt de organisatie minder afhankelijk van u als ondernemer.
   
 4. Fiscale reorganisatie
  Zorg dat de structuur ook gunstig is in het kader van bedrijfsoverdracht. Wilt u hierin nog iets wijzigen? Dan moet u rekening houden dat de aanpassingen drie tot zes jaar voor de overdracht zijn verricht.
   
 5. Stel de waarde van uw onderneming vast
  Bepaal tijdig de waarde van uw onderneming en houd bij de waardebepaling rekening met alle in- en externe factoren die de waarde nu en in de toekomst kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan rendement, winstpotentie en marktpositie maar ook locatie en naamsbekendheid zijn van invloed op de waarde.
   
 6. Visie en strategie
  Juist bij bedrijfsopvolging is het van groot belang om de koers van de onderneming helder te hebben. Waar staat het bedrijf voor, wat zijn de kernwaarden, de USP’s en welke route wordt gekozen naar de beoogde stip op de horizon? Het lijkt vaak zo vanzelfsprekend, toch gaan helaas veel bedrijven ten onder door het gebrek aan strategische doelstellingen.
   
 7. Het bedrijf up to date houden
  Nogal wat ondernemers zijn reeds vóór de overdracht aan het afbouwen. Zij stellen vervangingsinvesteringen uit of verminderen de verkoopinspanningen. Voor een goede overdracht is dit funest. Houd uw bedrijf volledig up to date, stel noodzakelijke investeringen dus niet uit en houd de automatisering op orde.
   
 8. Personele organisatie
  Uw personeel vertegenwoordigt vaak een belangrijk deel van de waarde. Zorg voor optimalisatie van de organisatie, leg afspraken (waaronder arbeidscontracten) goed vast.
   
 9. Onderhandel op basis van objectieve criteria
  Een bedrijfsoverdracht is niet alleen een zakelijk maar zeker ook een emotioneel proces. Het kan moeilijk zijn om los te laten en de touwtjes uit handen te geven. Toch zult u op zoek moeten naar een geschikte partij om u op te volgen. Stel van tevoren objectieve criteria vast waaraan uw opvolging moet voldoen, ongeacht of het familie of derden betreft.
   
 10. Schakel tijdig deskundigen in
  De overdracht is de belangrijkste transactie in uw ondernemerscarrière. Een transactie die u meestal maar eens in uw leven doet. Het is dan ook vanzelfsprekend dat u daarvoor een ervaren adviseur naast u hebt staan om de overdracht zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie of advies bij uw bedrijfsoverdracht? Flynth staat voor u klaar. Wij zijn bereikbaar via info@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 77 77.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Gerelateerde artikelen

Cor de Fijter Senior Bedrijfsadviseur bij Flynth Cor de Fijter