De stappen in het exit proces

De stappen in het exit proces

Loop het stappenplan ter voorbereiding door en weet hoe een gerichte exit er globaal uitziet

Uw ICT-bedrijf zélf verkopen? Bereid u goed voor

Helemaal alleen uw bedrijf verkopen? ‘Of je gek bent’, zeggen vakbroeders dan. Een logisch antwoord: want hoe vaak verkoopt u uw bedrijf in uw leven? Waarschijnlijk niet meer dan één tot maximaal twee keer. Laat u daarom goed begeleiden bij deze belangrijke fase in uw leven.

Betekent dit dan dat u helemaal niks zelf kan doen? Natuurlijk niet! Ook als u samen met een overnameadviseur werkt, komt er nog veel op uw bordje. Dit kunt u in grote lijnen voorbereiden. Als u weet welke stappen u tijdens het exit-proces doorloopt, gaat u goed voorbereid aan de slag.

De stappen in het exit proces
Met onderstaand stappenplan lichten we alvast een tipje van de sluier op. Deze kunt u ter voorbereiding alvast doorlopen. Dan weet u hoe een gerichte exit er globaal uitziet, voor welke mogelijke uitdagingen u komt te staan en welke strategische keuzes daarbij komen kijken. Er zijn globaal zes stappen die u doorloopt.

Vraag uzelf af: waarom wilt u uw ICT-bedrijf van de hand doen? Bruist u van de nieuwe ideeën of wilt u het rustiger aan gaan doen? Ga niet halsoverkop aan de slag maar neem de tijd, zo vergroot u uw keuzemogelijkheden. Als u het doel helder voor ogen heeft helpt dat als u later in het verkoopproces harde beslissingen moet nemen.

Wat is uw bedrijf waard als u het nu verkoopt? Is de waarde voldoende, of zijn er nog mogelijkheden om deze te verhogen? De huidige financiële situatie van uw ICT-bedrijf is belangrijk, maar de ontwikkeling van het groeipotentieel van uw dienst of product nog veel meer. Het loont om uw bedrijf te optimaliseren en de groeipotentie inzichtelijk te maken. Misschien is het interessant om eerst minder renderende onderdelen af te stoten, uw bedrijf anders te organiseren of om in te spelen op het economische tij.

In deze stap heeft u veel baat bij het laten uitvoeren van een professionele waardering van uw onderneming. Een dergelijke analyse geeft u antwoorden op de bovenstaande vraagstukken.

U gaat verkopen, maar aan wie eigenlijk? Wie is er geïnteresseerd en wie vindt u zelf goed bij uw bedrijf passen? Een goede koper vinden is belangrijk. U wilt natuurlijk een goede prijs voor uw onderneming, maar er speelt vaak meer. Wat betekent de nieuwe eigenaar bijvoorbeeld voor  uw personeel, klanten en relaties?

Hoe ziet uw bedrijf er ‘onder de motorkap’ uit? Met andere woorden: de nieuwe eigenaar wil graag weten hoe uw bedrijf er strategisch en organisatorisch voorstaat en hoe het in de toekomst functioneert. Kan uw bedrijf wel zonder u? En hoe zit het met samenwerkingsverbanden, intellectueel eigendom, documentatie en de strategie?

Met de vier stappen hierboven bent maakt u een begin om uw onderneming verkoopklaar te maken. Dit proces - waarin u uw bedrijf netjes en gestructureerd maakt - kan zo een jaar duren. Het kost dus tijd, maar dat betaalt zich uit. Want met een transparante en opgeschoonde onderneming straalt geeft dit de nieuwe eigenaar direct vertrouwen.

Wat gaat u doen na de verkoop? Het verkoopproces is intensief en vaak emotioneel.  Denk daarom goed na over wat u zelf gaat doen na de verkoop. Deze keuze heeft zowel privé als zakelijk gevolgen, niet in de minste plaats voor uw financiële situatie.