De waardebepaling van uw bedrijf

De waardebepaling van uw bedrijf

Belangrijke factoren die de waarde beïnvloeden

Wat levert uw levenswerk op?

Hoe achterhaal ik de waarde van mijn ICT-bedrijf?

Als ICT-ondernemer heeft u veel tijd, energie en geld in uw zaak gestoken: het is met recht uw levenswerk. Toch overweegt u nu uw bedrijf te verkopen. Wat bepaalt dan de waarde? En hoe gaat het als tussentijds een waardebepaling nodig is?


Het bepalen van de waarde van uw ICT-onderneming is niet zo eenvoudig. U kijkt immers ook naar de huisige resultaten en hoe investeringen die u nu gedaan heeft, in de toekomst mogelijk gaan renderen. Belangrijke factoren die de waarde beïnvloeden.
 

Waarde vs. prijs

Toch is er alvast één belangrijke spelregel vooraf: de berekende waarde is niet standaard de prijs die u uiteindelijk ontvangt. De uiteindelijk prijs is een concreet bedrag dat het resultaat is van vraag en aanbod in de markt en de gevoerde onderhandelingen. De prijs en de waarde kunnen uiteindelijk uit elkaar liggen. Dit betekent dat uw ICT-onderneming ook méér kan opleveren dan blijkt uit de waarde.

Zet een andere bril op

Het is zeker aan te bevelen om van tijd tot tijd door de bril van een ‘valuator’ naar uw bedrijf te kijken. Zo’n persoon begint vrijwel altijd met een analyse van de balans en de (winst)ontwikkeling in de voorgaande jaren. Dan volgt er onderzoek naar de drijvende factoren in uw verdienmodel en naar de ontwikkelingen in de branche.

Tot slot kijkt hij of zij naar de toekomstige winstmogelijkheden. Dit zijn dé punten die zwaar wegen bij de waardebepaling, maar het zijn ook de punten die u met een goede de voorbereiding kunt beïnvloeden.

Waardebepaling in de praktijk
Bij een traditioneel bedrijf zijn er een aantal vuistregels voor het bepalen van de waarde van een bedrijf of organisatie. Maar zoals zo vaak gelden in de ICT net iets andere regels. De standaard gehanteerde vuistregels gaan altijd over gisteren en vandaag, terwijl de waarde van een ICT-bedrijf juist in de toekomst ligt. U doet vaak grote investeringen in veelbelovende platformen en producten, die nog niet direct renderen.

De waarde van een ICT-bedrijf wordt meestal bepaald aan de hand van de discounted cashflow-methode (DCF) of met de real options-methode. Met de DCF-methode wordt gekeken hoeveel cash er op basis van het bedrijfsmodel de komende jaren kan worden gegenereerd. De real options-methode gaat nog een stap verder en wordt gebruikt voor zeer innovatieve en disruptieve oplossingen met een enorme potentie en hoge mate van onzekerheid.


Waarderingsfactoren
Natuurlijk kunnen de waarderingsfactoren per soort ICT-bedrijf verschillen. Bent u softwareleverancier? Dan kijkt u voor de waardebepaling naar andere punten dan wanneer u zich toelegt op consultancy:

Consultancy

Welke kennis heeft u in huis en hoe is dit vastgelegd in de contracten met medewerkers en klanten? Bestaat uw verdienmodel uit gefactureerde uren op projectbasis of heeft u een terugkerende vorm van dienstverlening afgesproken met uw klanten, zoals audits en reviews?

Beheer

Hoe zijn de afspraken met uw klanten vastgelegd? Heeft u heldere SLA’s gedefinieerd? Heeft u duidelijk inzicht in de support uren die binnen en buiten de contracten vallen? En hoe is het gesteld met de dataopslag en de veiligheid daarvan?

Opslag en hosting

Hoe heeft u zaken als veiligheid, lopende afspraken en de veiligheidssystemen geregeld?

Hardware

Levert u naast diensten ook hardware voor uw klanten? Gaat het daarbij om ‘off the shelf items’, zoals laptops en routers? Of doet u ook gespecialiseerde zaken? Welke afspraken heeft u met uw leverancier over garantie en support gemaakt?

Softwareontwikkeling
Investeringen die u nu doet, renderen in de toekomst. Wees dus realistisch in uw verwachtingen. Hoeveel zal er per jaar moeten worden geïnvesteerd in manuren en directe kosten om uw applicaties bij de tijd te houden? Welk deel daarvan kunt u doorberekenen in uw licentiemodel? Waar ligt het intellectueel eigendom van de software? En hoe zorgt u ervoor dat de knapste koppen niet gaan lopen?

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie over de waarde van uw onderneming? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.