Vergroot de waarde van uw ICT-bedrijf

Vergroot de waarde van uw ICT-bedrijf

Tips voor het bepalen van de huidige waarde en hoe u deze kunt verhogen

Hoe vergroot u de waarde van uw ICT-bedrijf?

U wilt dat uw ICT-bedrijf bij de verkoop een mooi bedrag opbrengt? Hoe hoger de waarde van uw bedrijf, hoe sterker u staat tijdens de onderhandelingen. Maar hoe bepaalt u de waarde van uw ICT-bedrijf en hoe verhoogt u deze? Lees de tips.

Allereerst: de ‘prijs’ en ‘waarde’ zijn niet hetzelfde. De prijs is het bedrag dat u ontvangt. Waarde is een economisch begrip. Toch zijn de twee nauw met elkaar verbonden. Want hoe hoger de waarde, hoe aantrekkelijker uw bedrijf wordt voor potentiële kopers én geneigd zijn uw prijs te betalen.

Waarde bepalen
Voordat u de waarde kunt verhogen, moet u weten hoe uw ICT-bedrijf er nu voorstaat. In veel sectoren kan de omzet of winst met een factor worden vermenigvuldigd, maar zo werkt het in de ICT-sector niet. Veel ICT-ondernemers investeren immers in innovatieve plannen of producten, die niet direct winstgevend zijn. Het gaat dus om uw financiële prestaties in de toekomst. Daarom gelden er voor ICT-bedrijven grofweg twee rekenmethodes:

Discounted cashflow-methode (DCF)

Berekening die laat zien hoeveel cash er op basis van het bedrijfsmodel de komende jaren kan toevloeien naar de (nieuwe) eigenaar? Daarbij wordt rekening gehouden met de noodzakelijke investeringen en risico’s.

Real options-methode

Berekening die kan worden toegepast als uw bedrijf zeer innovatieve oplossingen met grote potentie biedt (zoals disruptieve verdienmodellen).

Laat u bij de waardering van uw ICT-bedrijf adviseren door een onafhankelijk adviseur, met specifieke ervaring en kennis van de ICT-sector. Een professionele  waardebepaling levert u twee zaken op:

  • Een duiding van de waarde op basis waarvan u de vraagprijs kunt bepalen en beslissingen in het onderhandelingstraject kan nemen.  
  • De argumenten om aan te geven waarom uw onderneming deze waarde heeft.

Blijf investeren
Is de waardebepaling rond? Dan kunt u nu gaan kijken naar kansen om de waarde te verhogen. De eerste tip: blijf tot het allerlaatste moment investeren in productontwikkeling, innovaties, relaties met uw klanten én uw personeel. De koper wil immers een goedlopend bedrijf overnemen, dat klaar is voor de toekomst. Blijf de marktkansen dus benutten, houd de kennis en vaardigheden van medewerkers op peil en onderhoud uw relaties met klanten.

Beperk risico’s voor de koper
De tweede tip: beperk zoveel mogelijk de risico’s voor de (potentiële) koper. Kruip in de huid van de koper en onderzoek wat hij als mogelijk risico zou kunnen zien. Een mogelijk risico is het plotselinge vertrek van personeel op sleutelposities. Stel dat dit gebeurt, wat is dan uw plan? Denk ook aan een wankele financiering of overfinanciering. Blijkt dat het geval, kijk dan eens naar mogelijkheden om te herfinancieren naar een meer passende constructie. Ook strategische partnerships die niet schriftelijk zijn vastgelegd, kunnen in de ogen van de koper een risico vormen. Check dus of en hoe u dit hebt geregeld, zo niet, zorg dan dat u dit alsnog doet.

Meer waarde voor uw ICT-bedrijf
Als u blijft investeren én de risico’s voor de koper zoveel mogelijk beperkt, verhoogt u de waarde van uw ICT-bedrijf. En als u alles netjes op orde hebt, staat u ook nog eens sterker tijdens de onderhandelingen. Het resultaat is dan vaak: een hogere opbrengst voor uw onderneming. Begin dus ruim op tijd. Laat u hierin bijstaan door een onafhankelijk adviseur, dan haalt u het maximale uit de verkoop van uw ICT-bedrijf.

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer weten over het vergroten van de waarde van uw bedrijf? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.