Laat u bij de waardering van uw ICT-bedrijf adviseren door een onafhankelijk adviseur, met specifieke ervaring en kennis van de ICT-sector. Een professionele waardebepaling levert u twee zaken op:
- Een duiding van de waarde op basis waarvan u de vraagprijs kunt bepalen en beslissingen in het onderhandelingstraject kan nemen.
- De argumenten om aan te geven waarom uw onderneming deze waarde heeft.
Blijf investeren
Is de waardebepaling rond? Dan kunt u nu gaan kijken naar kansen om de waarde te verhogen. De eerste tip: blijf tot het allerlaatste moment investeren in productontwikkeling, innovaties, relaties met uw klanten én uw personeel. De koper wil immers een goedlopend bedrijf overnemen, dat klaar is voor de toekomst. Blijf de marktkansen dus benutten, houd de kennis en vaardigheden van medewerkers op peil en onderhoud uw relaties met klanten.
Beperk risico’s voor de koper
De tweede tip: beperk zoveel mogelijk de risico’s voor de (potentiële) koper. Kruip in de huid van de koper en onderzoek wat hij als mogelijk risico zou kunnen zien. Een mogelijk risico is het plotselinge vertrek van personeel op sleutelposities. Stel dat dit gebeurt, wat is dan uw plan? Denk ook aan een wankele financiering of overfinanciering. Blijkt dat het geval, kijk dan eens naar mogelijkheden om te herfinancieren naar een meer passende constructie. Ook strategische partnerships die niet schriftelijk zijn vastgelegd, kunnen in de ogen van de koper een risico vormen. Check dus of en hoe u dit hebt geregeld, zo niet, zorg dan dat u dit alsnog doet.
Meer waarde voor uw ICT-bedrijf
Als u blijft investeren én de risico’s voor de koper zoveel mogelijk beperkt, verhoogt u de waarde van uw ICT-bedrijf. En als u alles netjes op orde hebt, staat u ook nog eens sterker tijdens de onderhandelingen. Het resultaat is dan vaak: een hogere opbrengst voor uw onderneming. Begin dus ruim op tijd. Laat u hierin bijstaan door een onafhankelijk adviseur, dan haalt u het maximale uit de verkoop van uw ICT-bedrijf.