Levensomstandigheden van ondernemer

Levensomstandigheden van ondernemer

Een nieuwe (levens)fase: een nieuwe koers?

ICT-ondernemer: blijft u doen wat u altijd deed, ook in een nieuwe (levens)fase?

 

Als financieel adviseur zit ik regelmatig aan tafel met ICT-ondernemers die hun bedrijf zelf hebben opgebouwd. Een werkweek van zes dagen is voor hen in de startfase vaak heel normaal, maar is dat jaren later nog steeds zo? Bijvoorbeeld als uw bedrijf eenmaal goed loopt of als uw (thuis)situatie verandert.

Soms kan het verhelderend zijn om eens te bekijken in welke fase u zit. Dit biedt ruimte om keuzes die u jaren geleden heeft gemaakt, te heroverwegen. Dit kan er ‘in de waan van de dag’ al snel bij inschieten. U blijft dan doen wat u altijd al deed. Toch raad ik aan om soms eens een rustmoment in te plannen, want misschien komt u dan wel tot de ontdekking dat u iets heel anders wilt.

Zes dagen werken: ook als ouder?
Is die zesdaagse werkweek bijvoorbeeld nog steeds zo vanzelfsprekend als er een kleintje op komst is? Wilt – en kunt – u dan nog wel zoveel werken? Of verandert uw perspectief en wilt u misschien liever vaker thuis zijn? En wat zijn hierin dan uw opties? In de verhouding tussen u en de onderneming zijn meerdere keuzes te maken. Verkoop van (deel van) de onderneming aan een strategische investeerder of verandering van uw rol door de dagelijkse leiding bij het management te leggen. 

Meer uitdaging
Het kan ook zijn dat u juist in een fase komt waarin u meer tijd overhoudt voor het ondernemerschap. Bijvoorbeeld als u kinderen heeft die op zichzelf gaan wonen. Stel uzelf dan de vraag: is er nog iets wat u altijd al had willen doen, maar waar u nooit de tijd voor had?

Zo missen sommige ondernemers de uitdaging van het opstarten van een heel nieuw bedrijf, zeker als de bestaande zaak eenmaal goed loopt. Is dat bij u ook zo? Dan kan dit hét moment zijn om iets nieuws op te zetten. Onderzoek eens de mogelijkheden om uw huidige zaak over te dragen en u toe te leggen op serial entrepreneurship.

Een leven na ondernemerschap?
En wat dacht u van een leven ná het ondernemerschap? U maakte ooit de keuze om zelf een bedrijf op te richten, maar is dit (na jaren) nog altijd uw liefste wens? Misschien ziet u een baan in loondienst inmiddels meer zitten, wilt u een lange, verre reis maken met uw naasten of misschien ziet u zichzelf graag in een andere rol binnen uw bedrijf.

Een nieuwe koers
Zo gaat elke nieuwe (levens)fase gepaard met nieuwe wensen. Uw behoeften veranderen niet van de één op de andere dag, dit gebeurt geleidelijk aan. Soms zelfs onbewust. Als uw zaak goed loopt, kan het verleidelijk zijn om er nooit echt bij stil te staan. Doet u dat wel, dan komt u misschien wel tot heel nieuwe inzichten.

Dus wilt u minder werken, meer tijd voor uw privéleven of juist iets nieuws beginnen? Verkoop van de onderneming, strategische deelneming of een verandering van uw rol- het zijn een paar mogelijkheden die een oplossing bieden voor veranderende (ondernemers)behoeften.  

Natuurlijk is het spannend om daarover na te denken. Toch raadt Flynth het u aan. Want misschien komt u dan wel tot het inzicht dat een andere invulling van uw tijd op dit moment beter past. En als uw ondernemershart écht sneller gaat kloppen van minder werken, een startup opstarten of een lange reis maken, waarom zou u het dan laten? Een vrijblijvens gesprek met een adviseur die de (on)mogelijkheden kent is dan een goede eerste stap. 

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie over een nieuwe koers die bij u past? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.