De toekomst van uw onderneming

De toekomst van uw onderneming

Draag uw levenswerk goed over

Wat gaat u met uw nieuwe ‘vrijheid’ doen?

Uw ICT-bedrijf verkopen? Stel uzelf dan de volgende vraag: wat betekent de verkoop voor mij persoonlijk? Als rasondernemer bent u waarschijnlijk intensief betrokken geweest bij uw bedrijf. U heeft alle stadia - van opstarten tot succesvol leiden - van dichtbij meegemaakt.

Maar na de verkoop doet u de deur dicht en is het voorbij. En dan komt de vraag: leuk of zwart gat? Door de verkoop krijgt u straks een stuk vrijheid, u verkoopt een verplichting en krijgt er ruimte voor terug. Het voelt misschien niet zo, maar in de praktijk klopt het wel. Er vallen veel verplichtingen en verantwoordelijkheden van uw schouders af.

Wat betekent vrijheid voor u?
Het klinkt logisch dat u straks veel ‘nieuwe tijd’ krijgt. De ‘last’ van elke maand de huur en de salarissen betalen, de belastingaangiften en het werven van nieuwe klanten is er niet langer.

U krijgt letterlijk vrijheid terug. Stel uzelf dan de vraag: wat is die vrijheid precies voor mij?

Voor veel jonge ondernemers betekent vrijheid de tijd, middelen en ruimte om verre reizen te maken. Terwijl andere ondernemers liever een nieuw bedrijf opzetten of juist een boek gaan schrijven. Ieder heeft immers zijn eigen vrijheidsidealen. Maar hoe laat u die idealen uitkomen?

Van 80 uur naar niks
Naast dat u vrijheid krijgt, betekent de verkoop ook dat u afscheid neemt van een aantal zaken. Met het definitief sluiten van de deur, sluit u ook een belangrijk hoofdstuk van uw leven af. En ook daarop moet u zich voorbereiden. Dat is ook een belangrijke taak voor mij als overnameadviseur. U gaat als ondernemer van 80 uur werken naar misschien wel 0, dat kan ingrijpend zijn. Daarnaast verandert ook abrupt de invulling van uw dag en week.

En er is meer. Want als eigenaar heeft u een bepaalde status, een status die straks van de een op de andere dag weg is. Dit kan fijn zijn of juist niet. Ook dit zijn emotionele aspecten die rondom het verkoopproces kunnen opspelen, soms zelfs onverwachts. Daarom is het verstandig om een onafhankelijke adviseur aan uw zijde te hebben. Die kijkt zonder emoties en puur vanuit uw belangen naar de verkoop.

Los kunnen laten
Het verkoopproces is een proces van los kunnen laten. En dat is soms moeilijk, zowel voor u als voor de onderneming en uw medewerkers en klanten. Stel daarom direct doelen over wat u straks met de ‘vrijheid’ die u krijgt gaat doen. Een logisch gevolg is dat u langzaamaan uw bedrijf loslaat en bepaalde zaken aan anderen overlaat. Dit begint vaak al bij de voorbereiding op de verkoop en is een overgangsfase tussen uw verkoopbesluit en de definitieve deal.

Genieten van uw vrijheid
In deze periode krijgt u een andere rol, een rol die direct persoonlijke impact heeft. U krijgt een andere rol binnen uw eigen onderneming. Daarom heb ik een aantal adviezen om deze ‘overgangsperiode’ succesvol door te komen. Zodat u daarna écht kunt genieten van uw vrijheid. Wat dat ook voor u inhoudt. Mijn belangrijkste adviezen zijn:

  • Heb vertrouwen in het proces, uw opvolgers en in uw eigen toekomst.
  • Denk op tijd na over uw eigen rol en positie ná de overdracht. Plan concrete acties in om te voorkomen dat u stilvalt.
  • Vraag een adviseur of coach om u te ondersteunen tijdens (en na) het opvolgingsproces.