De ICT-dienstensector breidt zich uit

De ICT-dienstensector breidt zich uit

Nederlandse ICT-oplossingen zijn ook in het buitenland populair

De ICT-sector in Nederland groeit bovengemiddeld

Nederlandse ICT-oplossingen ook geliefd in het buitenland.

De laatste kwartalen wordt u in de media overspoeld met lovende cijfers over de economische omstandigheden in Nederland. Het mag duidelijk zijn: we zitten in een hoogconjunctuur. Het allerbeste kindje van de klas? Juist: de ICT-sector. En dat al jaar in, jaar uit.


Deze trend wordt bevestigd door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de periode van 2011 tot 2017 groeide de ICT-sector in Nederland sneller dan de economie in het geheel. Zo groeide de sector in 2015 met 9,8 procent, terwijl de groei van de hele Nederlandse productiewaarde maar 3,2 procent bedroeg. De sector groeit als kool en is een ware banenmotor. Nederlandse ICT-oplossingen doen het daarnaast ook in het buitenland erg goed.

Groei ICT-dienstverlening
Uit deze cijfers blijkt dat de economische omstandigheden ideaal zijn geweest om verder te ondernemen, met volop groeikansen. Een logisch gevolg is dat de ICT-bedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Uit de CBS-cijfers blijkt dat Nederland in het vierde kwartaal van 2011 bijna 59.000 ICT-bedrijven telde. Eind 2016 was dat aantal opgelopen tot bijna 72.000.

Daarmee is ruim 4,5 procent van de Nederlandse bedrijven actief in de ICT-sector. Verreweg de meeste ICT-bedrijven in Nederland zijn dienstverleners, 65.500 om precies te zijn. De toename van het totale aantal ICT-bedrijven komt vooral doordat de ICT-dienstensector steeds verder uitbreidt.

Buitenlandse kansen
Naast de goede economische omstandigheden in Nederland, zijn onze ICT-oplossingen ook in het buitenland populair. Neem nou onze grote buurman Duitsland. Een land dat op ICT-gebied op veel vlakken achterloopt op Nederland. Zo beaamt ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zien voor Nederlandse ICT-ondernemers veel kansen net over de grens.

De Duitse markt zit te springen om goede kant-en-klare ICT-oplossingen die zich al bewezen hebben. Verder gaat het ook met Duitsland al jaren economisch prima en doen Duitsers graag zaken met Nederlandse partijen. Er is volgens de RVO dan ook een toenemende vraag naar kennis en kunde rondom thema’s als, Internet of Things (Industrie 4.0), Cyber SecurityBig DataSoftware RoboticsCloud en Blockchain.

Groeiversneller door overnames
De economische seinen voor de Nederlandse ICT-sector staan dus op groen. Er komen steeds meer ICT-bedrijven bij, waardoor goed opgeleid personeel echt schaars is geworden. CBS meldt dat in het vierde kwartaal van 2016 zeker 10.000 vacatures open stonden bij bedrijven in de telecommunicatie- en IT-informatiedienstverlening. In 2017 liep dit aantal op tot 12.300 openstaande vacatures. Ter vergelijking: in 2011 stonden er 6.600 vacatures open.

Dit is de alom bekende uitdaging voor de sector. De schaarste in combinatie met de groeiende vraag naar ICT-diensten maakt dat er volop overnames plaatsvinden. Grotere ICT-organisaties, maar ook bedrijven die nog niet in de ICT actief zijn, kopen kleinere ICT-bedrijven in zijn geheel op en voegen het een-op-een toe aan de eigen bedrijfsvoering.

Deze ontwikkeling zien we steeds vaker. Juist omdat de economische omstandigheden zo goed zijn en deze volgens het CBS de komende jaren ook blijven. Dit wordt nog eens bevestigd door verschillende sectorrapportages, zoals die van de Rabobank. Zij verwachten dat de sector met 5 procent per jaar blijft groeien.
 

Overnamekansen

Overnamekansen

Dit schept zeker kansen voor ICT-ondernemers die overwegen hun onderneming te verkopen. Vanuit de economische omstandigheden gezien is het komende jaar daarvoor een prima moment. Het is zeker het onderzoeken waard.