Bedrijfsovername: Hoe vertel ik het mijn personeel?

Bedrijfsovername: Hoe vertel ik het mijn personeel?

Ontdek hoe u het slim kunt aanpakken

De dag dat u het uw personeel vertelt…

Hoe voorkomt u dat uw mensen de benen nemen?

U gaat uw bedrijf verkopen. Dan breekt er een moment aan dat u het uw personeel moet vertellen. Dat wilt u natuurlijk goed doen. Hoe minimaliseert u de onrust op de werkvloer en voorkomt u dat uw mensen gaan lopen? Ontdekt hoe u het slim aanpakt.

Overdracht betekent een grote verandering voor uw personeel. Uw keuze vraagt om toelichting. Laat merken dat u dit begrijpt en toon betrokkenheid: plan ruim tijd in om uw mensen op de hoogte te brengen.

U ervan afmaken met een mail of brief? Kan, maar het risico dat personeel gaat lopen is dan vele malen groter dan als u een persoonlijke meeting inplant.

 

Personeel inlichten gaat vaak gepaard met onrust. Wie is de nieuwe werkgever? Welke koers kiest hij? Heeft de overname invloed op de bedrijfsstructuur- en cultuur? Maak een inventarisatie van alle mogelijke vragen en zorg dat u direct helderheid kan geven.

Laat uw mensen direct kennismaken met hun nieuwe werkgever. Vragen over zijn plannen over de toekomst kan hij dan direct beantwoorden.

Vertel het uw personeel op een manier die bij uw bedrijf past. Bij minder dan 50 medewerkers kan een bijeenkomst een goede uitkomst zijn. Bij meer medewerkers is het logischer om eerst het management en de OR op de hoogte te stellen.

Uw vertrek kan voor sommigen reden zijn om op te stappen. Probeer dit te voorkomen. Stel ambassadeurs aan die u actief betrekt bij de overdracht. Door goodwill te creëren onder ambassadeurs, voelen zij zich betrokken en zullen zij ook de rest van de organisatie sneller enthousiast maken voor de overdracht.

Stel uw personeel niet té vroeg op de hoogte. Wees eerst 100% zeker van uw zaak.

De gouden regel is te wachten tot de handtekeningen zijn gezet en deal echt is gesloten. Zo voorkomt u onnodige onrust op de werkvloer.

Let op: houd u hierbij wel aan de gestelde regels rondom uw informatieplicht. Zorg dat u duidelijk communiceert met uw medewerkers over onder meer de overdrachtsdatum, reden en gevolgen van de verkoop.

Heeft uw bedrijf een ondernemingsraad (or)? Dan zult u de or-leden eerder moeten inlichten dan de rest van uw personeel. Neem ook hier de tijd voor en geef ruimte voor vragen. Laat elk or-lid een geheimhoudingsplicht tekenen.

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer weten over wat u moet regelen op financieel, organisatorisch en juridisch vlak? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.