Houd de lead
De biedende partij wil natuurlijk graag meer informatie over uw bedrijf en de status daarvan. Dit is logisch, maar houd wel de touwtjes in handen. Laat een geheimhoudingsverklaring tekenen en deel geen financiële informatie. Voorkom dat u jaarrekeningen en andere bedrijfsgevoelige informatie weggeeft. Deze informatie die in de dagelijkse gang van zaken van de onderneming wordt gebruikt, geeft zelden een goed beeld van de verdiencapaciteit en de waarde van uw onderneming.
Dit kan u bij de onderhandeling en in de due diligence-fase opbreken. Ga hierin secuur te werk. Het achterhalen van de koopreden in combinatie met goed procesmanagement versterkt uw positie voor de komende onderhandelingen en verhoogt de opbrengst en de slagingskans.
Realiseer u ook dat de opbrengst niet alleen in geld zit, maar zeker ook in de toekomst van het bedrijf, de klanten en uw personeel. Daarnaast zijn er ook risico’s verbonden aan het voeren van onderhandelingen. Zo is het laatste wat u wilt, dat bekend wordt dat u ‘te koop’ bent. Dit zorgt voor ruis bij klanten, personeel en in de markt. Dit voorkomt u door het proces goed in te richten en te managen.
Krijg goed zicht op de waarde
Het krijgen van een ‘mooi’ bod is altijd leuk. Maar hoe weet u of het een goed en reëel bod is? Weet u eigenlijk wel wat uw onderneming waard is en hoe makkelijk u het kunt verkopen? Sta daarom regelmatig stil bij een eventuele bedrijfsverkoop. Want het goed verkoopklaar maken van een ICT-onderneming duurt al snel een jaar. Laat daarom bepalen wat uw bedrijf waard is en zorg dat u ‘de zaakjes’ snel op orde kunt brengen. Zo komt een onverwachts bod op uw bedrijf altijd als een aangename verrassing!