Help! Een onverwacht overnamebod

Help! Een onverwacht overnamebod

Laat u vooral niet overrompelen, het is waarschijnlijk niet het beste bod

Help! Iemand biedt op mijn ICT-bedrijf

Onverwacht overnamebod is waarschijnlijk niet het beste bod.


Klop klop: “Ik wil graag uw ICT-bedrijf overnemen.” Het komt steeds vaker voor dat ICT-ondernemers een onverwacht bod op hun bedrijf of een deel daarvan krijgen. Vleiend natuurlijk, maar hoe gaat u hier het beste mee om?

Als u plotsklaps een bod ontvangt is het belangrijk om kalm te blijven. Fijn dat een andere partij geïnteresseerd is in uw onderneming, maar kijk wel uit. Het kan in potentie ook een bedreiging vormen, vooral als u te snel handelt. De potentiële koper wil snel door en probeert met zijn bod een exclusief onderhandelingstraject met u te krijgen. Pak dit goed aan!

Laat u niet overrompelen
Ga niet direct in op het aanbod, maar neem rustig de tijd om het te bestuderen. Het is een openingsbod en daarom niet direct het beste bod. Maar doe eerst een stapje terug: wilt u eigenlijk wel verkopen en zo ja, wat is de motivatie achter de verkoop? Wilt u cashen, het rustiger aan gaan doen of juist een nieuw bedrijf opzetten? Dit bepaalt mede uw noodzaak om het bod serieus in overweging te nemen.
 

Wilt u echt verkopen?

Wilt u echt verkopen? Dan is het belangrijk om de motivatie van de verkoper én een concreet bod op tafel te krijgen. Staar u niet blind op deze ene partij. Schijnbaar is er in ‘de markt’ vraag naar uw ICT-onderneming. U kunt ook op discrete wijze laten onderzoeken of er misschien nog andere partijen geïnteresseerd zijn in een overname. Het is raadzaam om u in dit stadium al bij te laten staan door een adviseur.

Houd de lead
De biedende partij wil natuurlijk graag meer informatie over uw bedrijf en de status daarvan. Dit is logisch, maar houd wel de touwtjes in handen. Laat een geheimhoudingsverklaring tekenen en deel geen financiële informatie. Voorkom dat u jaarrekeningen en andere bedrijfsgevoelige informatie weggeeft. Deze informatie die in de dagelijkse gang van zaken van de onderneming wordt gebruikt, geeft zelden een goed beeld van de verdiencapaciteit en de waarde van uw onderneming.  

Dit kan u bij de onderhandeling en in de due diligence-fase opbreken. Ga hierin secuur te werk. Het achterhalen van de koopreden in combinatie met goed procesmanagement versterkt uw positie voor de komende onderhandelingen en verhoogt de opbrengst en de slagingskans.

Realiseer u ook dat de opbrengst niet alleen in geld zit, maar zeker ook in de toekomst van het bedrijf, de klanten en uw personeel. Daarnaast zijn er ook risico’s verbonden aan het voeren van onderhandelingen. Zo is het laatste wat u wilt, dat bekend wordt dat u ‘te koop’ bent. Dit zorgt voor ruis bij klanten, personeel en in de markt. Dit voorkomt u door het proces goed in te richten en te managen.

Krijg goed zicht op de waarde
Het krijgen van een ‘mooi’ bod is altijd leuk. Maar hoe weet u of het een goed en reëel bod is? Weet u eigenlijk wel wat uw onderneming waard is en hoe makkelijk u het kunt verkopen? Sta daarom regelmatig stil bij een eventuele bedrijfsverkoop. Want het goed verkoopklaar maken van een ICT-onderneming duurt al snel een jaar. Laat daarom bepalen wat uw bedrijf waard is en zorg dat u ‘de zaakjes’ snel op orde kunt brengen. Zo komt een onverwachts bod op uw bedrijf altijd als een aangename verrassing!

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie over wat u kunt doen bij een onverwacht overnamebod? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.