De kosten van een ICT-overname-adviseur

De kosten van een ICT-overname-adviseur

Een goede adviseur verdient zichzelf altijd terug

Een ICT-overname-adviseur, wat kost dat eigenlijk?

Björn: “Kijk niet naar wat het kóst, maar juist wat het óplevert”

U hoort het vast vaker: een overnameadviseur is kostbaar. En dat klopt: een professionele adviseur is een flinke investering. Maar u haalt wel de juiste ervaring in huis. Overnameadviseur Björn Schaap vertelt.

Björn Schaap is als overnameadviseur actief in de ICT-branche. Hij begeleidt regelmatig kopers en verkopers in de ICT-sector. Hij heeft al de nodige succesvolle deals mogen sluiten.

Wat kost een overnameadviseur?
“Een goede adviseur kost een flink bedrag. Dat valt niet te ontkennen. Als hij zijn meerwaarde maar bewijst. Het belangrijkste argument dat ik altijd noem om wél vanaf het allereerste begin een adviseur in te schakelen is ervaring. Als u aan een verkooptraject begint, wilt u ook dat het succesvol wordt afgerond. Een ervaren adviseur staart zich niet blind op alleen de prijs, maar heeft ook oog voor dealzekerheid. Hiermee vergroot u de kans op een succesvolle deal.”

Wat bedoelt u met dealzekerheid?
“Een hoge prijs is mooi, maar om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen is het ook belangrijk dat het bod niet te veel condities in de SPA (Share Purchase Agreement) heeft. Dit verhoogt de kans dat de deal daadwerkelijk slaagt: dealzekerheid.”  

“Een adviseur neemt u aan de hand tijdens het traject en geeft u steeds verschillende strategische opties. Zijn rol is om de ondernemer te helpen bij het maken van de juiste keuzes die leiden tot een goede deal. Zowel financieel als voor de toekomst van het bedrijf, personeel en klanten. Een stuk ontzorging, duiding en gericht persoonlijk advies is dan wenselijk.”

Een adviseur neemt u aan de hand tijdens het traject en geeft u steeds verschillende strategische opties.

Hoe wordt de prijs van een adviestraject bepaald?
“De prijs van een opzichzelfstaand adviestraject is niet zo 1,2,3 te geven. Elke overname is namelijk maatwerk, zeker in de ICT-sector. De prijs hangt mede af van de omvang van de overname en het gevraagde advies. In de praktijk zijn er drie standaard mogelijkheden: werken op uurtarief, een succes fee of een combinatie hiervan.”

“Werken op uurtarief wordt vaak gekozen bij kleinere overnames, of bij een overname waarbij de ondernemer veel zaken zelf regelt. Een succes fee ziet u vaak bij grotere overnametrajecten die vanaf fase één worden begeleid.”

Kan een ondernemer de deal zonder adviseur sluiten?
“Elke bedrijfsverkoop is weer een uniek traject. Daarom is vertrouwen en een goede (zakelijke) band met de adviseur ook zo belangrijk. Waarschijnlijk heeft u als ICT-ondernemer nog nooit uw bedrijf verkocht of verkoopklaar gemaakt. Dit terwijl de overname een belangrijke fase in uw (ondernemers)leven is. Een drukke periode met veel specialistische uitdagingen op fiscaal-, juridisch-, bedrijfskundig- en financieel gebied.”

“Dus waarom zou u zo’n levensbepalende fase alleen doen? Het kan, u bespaart er misschien op korte termijn een paar euro’s mee. Maar mijn ervaring is dat een goede adviseur zichzelf altijd terugverdient. Dus denk aan uw toekomst en ga eens met een adviseur praten.”