Maak uw ICT-bedrijf aantrekkelijk voor kopers

Maak uw ICT-bedrijf aantrekkelijk voor kopers

Ontdek wat kopers belangrijk vinden

Uw ICT-bedrijf: ‘an offer they can’t refuse’?

Maak uw ICT-bedrijf onweerstaanbaar voor kopers.

U heeft uw ICT-bedrijf jarenlang zorgvuldig opgebouwd. Inmiddels heeft u gemotiveerd personeel en een uitgebreide, trouwe klantenkring. Uw omzet groeit, het loopt goed. En nu denkt u erover om uw zaak van de hand te doen. Piece of cake? Niet direct. De nieuwe eigenaar wil ook dat het ónder de motorkap goed geregeld is.

Een koper kijkt anders naar uw bedrijf dan dat u dat doet. Omzet die u nu haalt en eventueel in het verleden heeft gerealiseerd, trekt een potentiële koper lang niet altijd over de streep. Hij is vooral geïnteresseerd in de toekomst. Ontdek wat kopers belangrijk vinden en zorg voor ‘an offer they can’t refuse’.  

In veel ICT-ondernemingen drukt de eigenaar een belangrijke stempel op het bedrijf. Vaak is hij is het bedrijf gestart, heeft een sterke relatie met klanten én is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Hij vormt ‘het gezicht’ van de onderneming. Herkent u dit? Doe dan eens een stap terug. Want in hoeverre kan uw onderneming floreren als u vertrekt? Blijft de bedrijfscultuur intact, waar uw personeel zo op gesteld is? En vinden uw klanten in de nieuwe eigenaar een gelijkwaardige sparringpartner, zoals u nu nog voor hen bent? Als personeel en klanten gaan lopen vanwege uw vertrek, wordt uw bedrijf minder aantrekkelijk voor kopers. Maak uzelf dus misbaar. Stel tijdig een manager, bedrijfsleider of algemeen directeur aan die uw taken geleidelijk overneemt. Dan verkoopt u straks een bedrijf dat ook zónder u perfect functioneert.

Moeizame relaties, claims of risicovolle projecten: elke ICT-onderneming krijgt ermee te maken. Dat hoeft niet erg te zijn, zolang u hierover transparant bent. Het laatste wat kopers willen, zijn verrassingen terwijl het verkoopproces in volle gang is. Kopers vragen altijd naar afspraken met leveranciers, klanten en medewerkers. Risico’s komen vroeger of later toch wel aan het licht. U doet er dus goed aan om dit vooraf te definiëren en documenteren. Zo voorkomt u kostbare discussies achteraf.

Heeft u met uw ICT-bedrijf innovatieve producten of diensten op de markt gebracht? Dit is van toegevoegde waarde voor uw bedrijf - en daarmee voor potentiële kopers. Weet wel dat de innovaties niet automatisch eigendom zijn van uw bedrijf. Wat als de medewerker die de oplossing ontwikkelde vertrekt en zijn plannen meeneemt? En wat doet u als de klant aan wie u maatwerk leverde denkt dat hij exclusiviteit geniet? Zorg dat u uw intellectueel eigendom duidelijk vastlegt in contracten. Heeft u dit nog niet geregeld? Ga dan snel in overleg met de betrokken partijen.

U heeft de knoop doorgehakt. U stopt met uw ICT-bedrijf. Waarom zou u zich nog bezighouden met langetermijnplannen als u er tegen die tijd niet meer bij betrokken bent? Vergis u niet. De koper heeft baat bij een duidelijke toekomstvisie. Het geeft richting aan het bedrijf waar hij straks eigenaar van is. Blijf dus werken aan uw strategie en anticipeer op toekomstige ontwikkelingen in techniek, markten en wetgeving. Zorg ook dat de nieuwe eigenaar niet direct wordt geconfronteerd met achterstallig onderhoud. Breng de huidige situatie en toekomstperspectieven in kaart. Maak een financiële forecast van de onderneming en leg de cijfermatige ontwikkelingen vast. Blijf dus investeren in het bedrijf.

 

Hoger rendement bij verkoop

Zorg dat u weet wat kopers belangrijk vinden en speel hierop in. Als kopers merken dat u alles op orde heeft, gaan zij sneller overstag én krijgt u een hogere prijs voor uw bedrijf.

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie over een bedrijfsovername? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.