Het juiste verkoopmoment van uw bedrijf

Het juiste verkoopmoment van uw bedrijf

Het ideale verkoopmoment wordt zowel bepaald door emoties als door zakelijk-financiële aspecten

Wat is het ideale moment om uw ICT-bedrijf te verkopen?

 Zo bepaalt u het perfecte verkoopmoment.

Na de waardebepaling van uw ICT-bedrijf gaat u op zoek naar het beste verkoopmoment. Want juist het verkoopmoment is doorslaggevend bij een zo optimaal mogelijk rendement van de verkoop. Het ideale verkoopmoment wordt zowel bepaald door emoties, organisatorische en financiële aspecten.

Voor een hoge verkoopopbrengst van de onderneming doorslaggevend. Maar als eigenaar wilt u ook het bedrijf met een goed gevoel kunnen verlaten, zowel zakelijk als emotioneel. Als u deze zaken goed geregeld heeft, creëert u zelf hét perfecte verkoopmoment. 

Het momentum
Economisch goede tijden zijn niet automatisch het ideale moment om uw ICT-bedrijf te verkopen. Natuurlijk vindt u in een opwaartse economie sneller kopers, maar een koper kijkt naar de toekomst en vooral de financiële toekomst van het bedrijf. Een onderneming met bewezen groeipotentieel is een ideale kandidaat. Door goed te regisseren waar u onderneming staat met de groeiontwikkeling van haar activiteiten bepaalt u zelf het ideale verkoopmoment. Het juiste moment in de groeicurve kiezen is van grotere betekenis dan de stand van de economie.

Bent u emotioneel klaar voor de verkoop?
Bij de verkoop van uw ICT-bedrijf spelen de emoties ook een belangrijke rol. U neemt toch afscheid van uw ‘kindje’. De emotionele rol wordt vaak onderschat, waardoor deze nadelig kan uitwerken op de verkoop. De volgende punten bepalen daarom op emotioneel vlak het juiste verkoopmoment:

  • Zorg dat u het voor u persoonlijk financieel goed regelt.
  • Zorg dat u concreet weet wat u na de verkoop gaat doen.
  • Laat het bedrijf in de verkoopfase al langzaamaan los.
  • Zet uw visie en werkwijze op papier zodat die gewaarborgd blijft binnen uw bedrijf.


Bent u zakelijk-financieel klaar voor de verkoop?
Naast de emoties rondom de verkoop, moet uw ICT-bedrijf zelf natuurlijk ook verkoopklaar zijn. Belangrijk hierbij is om de risico’s te beperken en te blijven investeren. Als u de volgende zakelijk-financiële punten op orde heeft, creëert u het ideale verkoopmoment:

  • Voorkom vertrek van bedrijfskritische personen (key personnel).
  • Leg strategische en financiële partnerships goed vast.
  • Blijf investeren, ook na het verkoopbesluit.
  • Blijf kansen in de markt creëren en aangrijpen.
  • Houd de vaardigheden van uw personeel up-to-date.

Door aan deze punten te werken realiseert u zelf het ideale verkoopmoment van uw ICT-bedrijf. Het geeft toekomstvertrouwen voor de koper. Die krijgt het gevoel dat uw bedrijf is klaargestoomd voor de toekomst. Dit vergroot de aantrekkelijkheid van uw bedrijf. Waardoor de uiteindelijke deal tijdens het verkoopmoment ook beter is.

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie over het ideale verkoopmoment? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.