Financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk

Verlies tijdens het verkoopproces uw financiële privésituatie niet uit het oog

ICT-bedrijfsoverdracht: de belangrijkste financiële stap in uw leven

Met deze tips regelt u het ook privé financieel goed.

Wat gaat u doen met het geld dat de verkoop van uw ICT-bedrijf oplevert? Er zijn natuurlijk veel zakelijke opties: investeren, een nieuwe onderneming starten of eerder stoppen met werken. Welke keuze u ook maakt, regel het ook privé goed.


Veel ondernemers houden weinig rekening met de gevolgen voor hun financiële proefsituatie. Dit is opvallend omdat het vaak een belangrijk onderdeel is van het doel dat ze met de verkoop proberen te bereiken. Met een paar slimme spint u ook privé optimaal de garen bij de verkoop. Doe u voordeel met onderstaande tips.

Nadat uw een waardering van uw onderneming heeft laten uitvoeren, kunt u berekenen welk vermogen u daar in privé aan overhoudt en waar u eventueel aanvullend inkomen vandaan gaat halen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het juiste verkoopmoment. Hoeveel geld u nodig heeft en hoe u dat voor uzelf vrijmaakt, hangt af van uw situatie. Zo is het vooral van belang wat u ná de bedrijfsoverdracht gaat doen.


 

Bekijk goed hoe uw privévermogen er ná de verkoop van uw ICT-bedrijf uitziet. Naast geld kan dit ook bestaan uit aandelen in een beleggings-bv of een deelbelang in de onderneming. Om uw privévermogen goed te beheren is het slim om een financiële planning te maken. Zowel voor tijdens het verkoopproces als voor de periode daarna. Zo haalt u ook privé het meest optimale uit de onderneming, stelt u uw inkomen veilig en sluit u risico’s uit. Laat u hierin bijstaan door een specialist.

Na de verkoop van uw ICT-bedrijf komt de fiscus ook nog even langs. Afhankelijk van de rechtsvorm en de overnameconstructie kan het zijn dat u in één keer een flink bedrag belasting gaat betalen. Dit is vaak fiscaal goed in te regelen, mits u ruim op tijd begint met de voorbereidingen op de verkoop, waardoor u niet te veel belasting betaalt. Want een bedrijfsverkoop heeft fiscaal gezien gevolgen voor uw bedrijf en uw privésituatie. Een voorbeeld: wie zijn bedrijf verkoopt, betaalt in de regel belasting over de verkoopprijs minus de boekwaarde.

Rondom een bedrijfsovername maakt u veel afspraken. Niet alleen met de kopende partij, maar ook met de Belastingdienst, personeel en andere stakeholders. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over de financiële afwikkeling van de verkoop, garanties en hoelang u in welke rol nog verbonden blijft binnen het bedrijf en hoe de due diligence verloopt. Laat deze afspraken in contracten vastleggen door uw juridisch adviseur. Bij twijfel of een geschil zijn ze namelijk leidend!

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer weten over wat u moet regelen op financieel, organisatorisch en juridisch vlak? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.