Wat beoogt u met de verkoop van uw onderneming?

Wat beoogt u met de verkoop van uw onderneming?

Een win-winsituatie is vaak méér dan alleen een hoge prijs voor uw ICT-onderneming krijgen

Gaat u voor de hoogste of beste opbrengst?

Wat beoogt u met de verkoop van uw bedrijf?

Uw bedrijf verkopen is vaak een emotioneel proces waarin u het goed wilt doen. U wilt een goede opbrengst voor uzelf, maar u bent ook nauw betrokken bij uw medewerkers, klanten en andere stakeholders. U streeft natuurlijk naar een echte win-winsituatie en dat is vaak méér dan alleen een hoge prijs voor uw ICT-onderneming krijgen.

Naast het spekken van de bankrekening bereikt u vaak nog meer met de verkoop van uw ICT-bedrijf. Misschien heeft u persoonlijke ambities of is de verkoop van doorslaggevend belang voor het behalen van de doelstellingen van uw bedrijf. Met andere woorden: wat beoogt u met de verkoop van uw onderneming?

Goede prijs én voorwaarden
De gemiddelde ICT-ondernemer die zijn bedrijf verkoopt wil hier natuurlijk wél een goede prijs voor. Maar gaat u dan voor de allerhoogste prijs of spelen er op de achtergrond ook nog andere punten die belangrijk zijn? Een hoge prijs is mooi, maar de voorwaarden waaronder u verkoopt zijn ook belangrijk. Zowel voor uzelf als uw medewerkers, klanten en zelfs de koper. Denk hier goed over na.

Om een goede transactieprijs te krijgen is het slim om uw onderneming verkoopklaar te maken. Dit doet u het beste samen met een overnameadviseur. Vanuit zijn kennis en ervaring weet hij waar optimalisatie in uw bedrijf te halen is. Een aantal belangrijke quick wins:

  • Bekijk waar de echte waarde in uw bedrijf zit en maak dit inzichtelijk met een professionele cijferset.
  • Blijf investeren.
  • Zorg dat uw bedrijf financieel, juridisch en administratief op orde is.
  • Brengt de lopende contracten met klanten en medewerkers op orde.
  • Stoot niet-renderende onderdelen of activiteiten af.

Vier andere ‘opbrengstdoelen’
Naast dat de verkoop van uw bedrijf u financieel een goede opbrengst kan geven, kunnen we het begrip opbrengst ook breder interpreteren. Opbrengst zit hem bijvoorbeeld ook in de strategie en de doelstellingen die u met uw bedrijf wilt halen, of de groeimogelijkheden die u voor uw medewerkers en klanten faciliteert. Of wat dacht u van het creëren van nieuwe kansen voor uzelf? We diepen ze hieronder verder uit.

1. Persoonlijke kansen creëren

Veel ICT-ondernemers overwegen verkoop van hun onderneming om voor zichzelf nieuwe kansen te creëren. De opbrengst zit hem dan niet alleen in financiële middelen maar zeker ook in tijd, nieuwe ervaring en vrijheid. Het komt ook regelmatig voor dat de voormalig eigenaar in een andere functie blijft werken in het bedrijf.

2. Strategie voor de toekomst van bedrijf

Als ondernemer heeft u de bedrijfsstrategie gekoppeld aan bepaalde groeidoelstellingen. Om die doelstellingen te halen is het soms een serieuze optie om een overname of fusie te onderzoeken. Want onder de vleugels van een sterke en kapitaalkrachtige partij, kunt u vaak sneller grote stappen zetten.

3. Groeimogelijkheden voor personeel en klanten

Als klein ICT-bedrijf kan het lastig zijn om uw personeel de groeikansen te bieden die zij zoeken. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is het gevaar dat talent en belangrijk personeel gaat lopen reëel, waardoor u steeds teruggeworpen wordt en niet de stap kunt zetten die de klanten van u vragen. Het gevaar bestaat dat u dus niet kunt meegroeien met de wensen van de klant.

4. Overname uit nood geboren

Hoe spijtig ook, een overname is soms ook uit nood geboren. Als de toekomst van een onderneming door bepaalde ontwikkelingen in het gedrang komt, kan een overname de reddingsboei zijn die nodig is. De opbrengst die u als ondernemer dan uit de verkoopt haalt is dat uw bedrijf er nog is. Daarnaast is de continuïteit die de overname biedt heel belangrijk voor uw klanten en personeel.