U bevindt zich als ICT-ondernemer in een luxe positie

U bevindt zich als ICT-ondernemer in een luxe positie

Er zijn verschillende soorten overnamepartijen te onderscheiden. Welke koper past bij u? 

De beste koper voor uw ICT-bedrijf, wie is dat eigenlijk?

Deze partijen zijn er actief op het overnamepad.

In 2019 is wederom het aantal overnames van ICT ondernemingen ongekend groot. Dit geldt voor de volle breedte van de sector. Maar welke kopers zijn er allemaal en welke agenda hebben zij? 


Als u het antwoord op deze vraag weet, kunt u daar op inspelen als u naar de markt gaat en bij het verkoopklaar maken van de onderneming. Het is niet ongebruikelijk dat een ICT-bedrijf aan een branchegenoot wordt verkocht, maar er zijn ook veel bedrijven uit andere sectoren die zich op het ICT-overnamepad begeven. Dus beantwoord voor uzelf eerst de vraag, welke koper past het best bij mijn bedrijf?

Een luxepositie
Met zoveel overnamegeweld bevindt u zich als ICT-ondernemer in een luxepositie: er zijn waarschijnlijk meerdere geïnteresseerden in uw onderneming. U heeft dus wat te kiezen. Een goede koper voor uw ICT-bedrijf:

  • beschikt over voldoende kapitaal voor de koop.
  • past cultureel en strategisch bij uw bedrijf.
  • heeft een duidelijke visie rondom de overname.

Voorbeelden uit de praktijk
Er zijn verschillende soorten overnamepartijen in de ICT-sector te onderscheiden. En elke koper heeft zijn eigen strategie en agenda. We geven graag een paar recente voorbeelden uit de praktijk.

Vergelijkbaar ICT-bedrijf neemt een concurrent over

Hardware-dienstverlener Infotheek neemt met hulp van een Zweedse investeerder zijn iets grotere Nederlandse concurrenten Scholten Awater en Centralpoint over.

 

Infotheek zet volop in op groei in Nederland en Europa. Hiervoor hanteren ze een actieve ‘buy en build’-strategie. Ze kijken dus naar interessante vergelijkbare aanbieders in de markt en nemen die dan in zijn geheel over.

kleiner ICT-bedrijf wordt 'afdeling' binnen groter ICT-bedrijf

KPN neemt aan de lopende band kleine ICT-bedrijven over. In 2017 waren dit bedrijven variërend van cloudbeveiligers tot ICT-dienstverleners in de zorg, waaronder: Qsight IT & InsparkDivider en CAM IT Solutions. Daarnaast heeft KPN met KPN Ventures een eigen investeringstak.

 

De bedrijven die KPN overneemt leveren allemaal diensten en producten die ook voor de klanten van KPN interessant zijn. Door deze bedrijven in één keer over te nemen halen ze alle kennis in huis. KPN kan de nieuwe diensten en producten daarna succesvol verder uitrollen.

Non-ICT-bedrijf neemt ICT-bedrijf over

Bloemenveiling Royal FloraHolland neemt een meerderheidsbelang in het online-platform FloraXchange.
 

Door de overname krijgt Royal FloraHolland direct een succesvol online platform, waarmee de communicatie en transacties tussen de verschillende delen van de bloemenindustrie verbeterd kunnen worden. De volgende stap is om het online platform internationaal uit te rollen.

Investeerders met venture capital nemen ICT-bedrijf over

Nederlandse investeerders steken 100 miljoen euro (durfkapitaal) in Picnic.  
 

Een grote investering waarmee snel stappen gezet kunnen worden. De verwachting van de investeerders is dat het rendement ook hoog is. Picnic gaat het geld gebruiken voor nationaal logistiek netwerk op te zetten en de online verkoop een boost te geven. Zo gaan ze de concurrentie met supermarkten aan.

Durf te kiezen

Durf te kiezen Er zijn dus veel verschillende soorten overnamepartijen die allemaal hun eigen strategie en agenda hebben. Voor het verkoop klaar maken van uw onderneming is het goed om te weten voor wat voor een soort overnamepartij uw onderneming echt interessant is. Durf hierin keuzes te maken zodat u uw bedrijf met het juiste type koper in gedachte, verkoop klaar kan maken. Zo werkt u aan een goede deal, voor uzelf, uw personeel en bedrijf en voor de nieuwe eigenaar.

Laat u adviseren

Laat u adviseren

Wilt u meer informatie over wie de beste koper is voor uw bedrijf? Of bent u benieuwd wat Flynth hierin voor u kan betekenen? Onze experts staan voor u klaar.