Schenking aan uw kind of overname

Schenking aan uw kind of overname

Weet u al wat u met het geld gaat doen wat vrijkomt bij verkoop? 

ICT-bedrijf verkopen: hoe zit het met uw kinderen?

Zo blijft er ook voor uw kinderen voldoende over.

Bij de verkoop van uw ICT-bedrijf kan er een flink bedrag vrijkomen. Weet u al wat u met dat geld gaat doen? De mogelijkheden lijken eindeloos. Een van de opties is: een stukje vermogensoverdracht naar de kinderen. Of misschien wil een van de kinderen uw ICT-bedrijf wel overnemen.


Mocht u overwegen uw kinderen te laten delen in de verkoopopbrengst, houd hier dan al rekening mee bij het verkoopklaar maken van uw onderneming. Kijk er in elk geval goed naar voordat de deal gesloten wordt. Vaak is er voor de verkoop fiscaal of financieel iets te regelen, maar het kost tijd om dit goed in te richten.

Uw kind neemt over
Ook al zijn ICT-bedrijven lang niet altijd familiebedrijven, een overname door één van de kinderen biedt extra mogelijkheden. U kunt dan namelijk gebruikmaken van de schenkingsfaciliteit bij bedrijfsopvolging. U bent dan geen of slechts een beperkte erf- en schenkbelasting verschuldigd aan de Belastingdienst (tot 1 miljoen euro vrijstelling, daarna 83 procent vrijstelling).

Verder zijn er interessante mogelijkheden om de aandelen fiscaal optimaal over te dragen aan de kinderen. Laat u hierover goed voorlichten door een specialist.

Schenking aan uw kind
Misschien wilt u als ondernemer alvast een gedeelte van het verkoopbedrag schenken aan uw kinderen. Of wilt u uw kinderen op een andere manier te laten delen in het financiële succes. Overweegt u dit? Regel het dan wel goed met de Belastingdienst. Bij elke schenking of investering pakken zij een graantje mee. Dit is onderdeel van het omzetten van uw zakelijk vermogen naar privévermogen.

Laat u adviseren
Flynth kent de wet- en regelgeving van ondernemen en schenken door en door. Wij adviseren u graag over vraagstukken als:

  • Schenken bij estate planning
  • Schenkingen anders dan in geld
  • Voorwaardelijke schenkingen
  • De regels rondom giften
  • Schenkingen herroepen

Schenkvrijstelling Successiewet
Het nieuw verworven vermogen, of een gedeelte daarvan, kunt u gebruiken voor de koop of verbouwing van de eigen woning van uw kinderen. De schenkvrijstelling voor de eigen woning in de Successiewet (Sw) is structureel verhoogd naar 100.000 euro. Dit is wel aan een aantal voorwaarden verbonden. Welke dat zijn? Lees meer.