Welke rente bij interne financieringen in BV-structuren (nationaal en internationaal)?

 
Welke rente bij interne financieringen in BV-structuren (nationaal en internationaal)?
Gepubliceerd: 19-11-2020, laatst gewijzigd: 21-11-2023

Verstrekt uw BV leningen, of is uw BV leningen aangegaan met buitenlandse verbonden ondernemingen? Denk aan vaststelling van de juiste rente om correcties te voorkomen.

Het gros van de ondernemingen financiert activiteiten en kapitaalinvesteringen van hun dochterondernemingen door middel van onderlinge leningen. Interne leningen bieden daarnaast de mogelijkheid om vermogen van de ene naar de andere onderneming over te hevelen en zo winst te beïnvloeden. Dit is in beginsel mogelijk, maar hierbij is wel van belang dat de lening op basis van zakelijke voorwaarden tot stand is gekomen.

Hoe bepaal je een juiste rente?

Hoe bepaal je nu de juiste rente voor een onderlinge lening? In de hedendaagse praktijk hebben veel ondernemingen moeite om de rente op hun interne leningen op een juiste wijze te bepalen en te documenteren. Het komt ook voor dat er géén rente wordt gerekend. Het gevolg hiervan is dat bij de constatering hiervan de belastingdienst de rente corrigeert. De correctie kan zelfs plaatsvinden voor leningen die al een aantal jaren geleden zijn verstrekt.

De rentevergoedingen op interne leningen dienen op zakelijke grondslagen te worden vastgesteld. Zakelijk houdt in, alsof de leningen zijn verstrekt aan een onafhankelijke derde partij. Het doel van deze bepaling is om te voorkomen dat tussen verbonden ondernemingen de berekening van de belastbare winst van Nederlandse belastingplichten op een kunstmatige wijze en alleen om het fiscale voordeel wordt beïnvloed.

Een aantal aspecten die een rol spelen bij het bepalen van de juiste rente zijn kredietwaardigheid, zekerheden, garantstelling, solvabiliteit en overige aan de lening ten grondslag liggende voorwaarden.

Door het opstellen van transfer pricing documentatie moet de zakelijkheid van de lening en de rente worden vastgesteld. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Flynth kan u bijstaan bij het bepalen van de juiste rente en overige zakelijke voorwaarden voor een interne lening.

Downloads

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Belastingadvies

Geschreven door: