Uw familiebedrijf overdragen is complex, dus begin op tijd

 
Uw familiebedrijf overdragen is complex, dus begin op tijd
Gepubliceerd: 16-06-2023, laatst gewijzigd: 05-07-2023

Het overdragen van een familiebedrijf is een ingrijpende verandering in uw leven én in dat van de beoogde opvolgers. Het is een complex proces dat een zorgvuldige voorbereiding en de nodige aandacht vraagt. Om alles goed te regelen, wilt u dan ook niet over één nacht ijs gaan. Begin op tijd, zodat u samen met alle betrokkenen de juiste overwegingen en afspraken kunt maken.

Voor een goed opvolgingsproces van een familiebedrijf is in de praktijk wel drie tot vijf jaar nodig. Het is zaak om hier tijdig mee te beginnen. Zo verkleint u de kans dat uw familieleden en bedrijf in een noodsituatie belanden, mocht u tijdelijk of zelfs permanent niet meer in staat zijn om zelfstandig te handelen. Een externe adviseur kan helpen het proces in goede banen te leiden en alle betrokkenen erin mee te nemen. Denk ook aan de Familieconvenant-app die Flynth heeft ontwikkeld. Deze tool maakt veel vragen inzichtelijk voordat u het hele traject ingaat.

Belangen en emoties

Alle familieleden die een rol spelen in het bedrijf zijn bij de overdracht van een familiebedrijf betrokken. Ze hebben allemaal invloed op het proces én er vanuit hun rol eigen belangen en emoties bij. Denk daarom goed na over de manier waarop u de bedrijfsopvolging wilt aanpakken. Verken uw opties, zet uw wensen op papier en stel haalbare doelen. Stel samen met de betrokken familieleden die een rol spelen een plan van aanpak op. Hiermee voorkomt u dat tegenstrijdige belangen en emoties de opvolging in de weg staan.

Wie gaat u opvolgen?

Slechts 30% van de familiebedrijven overleeft de generatiewisseling. Het is dus belangrijk dat u goed nadenkt over een geschikte opvolger. Zorg ervoor dat de kandidaat uw bedrijf, de sector waarbinnen uw bedrijf opereert en de bedrijfscultuur die u heeft opgebouwd goed kent. Weeg af welke potentiële opvolger de toekomst van uw bedrijf het best kan borgen: een familielid, een ex-medewerker of toch een externe partij?

Opvolging kost tijd

De potentiële opvolgers hebben tijd nodig om af te wegen of ze de ambitie hebben om het bedrijf voort te zetten. En als ze die knoop hebben doorgehakt, moeten ze zich voorbereiden op het ondernemerschap. De overdragers moeten zich intussen klaarmaken voor het uittreden uit het familiebedrijf. Ze moeten ruimte maken voor hun opvolgers. Beide processen vragen om tijd en aandacht.

Werk aan een overdrachtsplan

Bij de overdracht komt er natuurlijk ook fiscaal, juridisch en organisatorisch van alles kijken. Het is belangrijk dat u deze aspecten zorgvuldig beschrijft in een overdrachtsplan. Hierin zet u onder andere de strategie, het doel en de invulling van de overdracht zwart op wit. Veel dingen kunt u voorzien, bij andere zaken heeft u misschien advies nodig. Om problemen te voorkomen, is extern advies meestal geen overbodige luxe. Dat geldt zeker voor de afhandeling van gevoelige financiële en juridische aangelegenheden.

 

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: