Sterk veranderende opbrengst- en kostprijzen van gewassen: zó past u uw bouwplan aan

 
Sterk veranderende opbrengst- en kostprijzen van gewassen: zó past u uw bouwplan aan
Gepubliceerd: 15-11-2022, laatst gewijzigd: 30-11-2022

Een bouwplan is een afweging tussen wat gezond is voor de grond en wat gezond is voor uw portemonnee. En over dat laatste vertel ik u graag meer. Omdat de veranderingen in opbrengst- en kostprijzen van gewassen elkaar in rap tempo opvolgen, verandert de verhouding tussen de gewassaldo’s sterker dan we de afgelopen jaren gewend waren. Daarom raad ik u aan om uw bouwplan hierop aan te passen. Ik vertel u waar u rekening mee kunt houden.

Nieuwe saldo-vergelijkingen

Niet alleen de opbrengstprijzen zijn daarbij belangrijk, maar ook de sterk stijgende toegerekende kosten die verschillen per gewas. Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk dat u nieuwe saldo-vergelijkingen voor uw bedrijf opstelt. Zo kunt u bewuste keuzes maken voor uw bouwplan. Want zoals ik al zei: (prijs)veranderingen volgen elkaar snel op. Daarom is het van belang dat u snel kunt schakelen en anticiperen.

Mogelijkheden in uw bouwplan

Nu bevat een bouwplan over het algemeen een aantal vaste elementen, die niet zo snel aangepast zullen worden omdat uw hele bedrijfsinrichting daarop is afgestemd. Maar wees u vooral bewust wat de financiële gevolgen hiervan zijn voor u en uw bedrijf. En wat zijn de gevolgen als u geen wijzigingen aanbrengt, maar alles bij het oude laat?

Houd bij het aanpassen van uw bouwplan onder andere rekening met leveringsverplichtingen, vruchtwisselingseisen, mechanisatie, bewaarmogelijkheden, afzet, etc.

Het nieuwe GLB

Naast de fluctuatie in opbrengst- en kostprijzen, speelt ook hetnieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid GLB) een rol bij de keuze voor uw toekomstige bouwplan. Zo kunnen eiwithoudende gewassen bijvoorbeeld positief zijn voor de ecoregeling, door de punten en waarde die er in het nieuwe GLB aan worden toegekend. Ik raad u daarom aan om een simulatietool te gebruiken bij het opstellen van uw bouwplan voor 2023. Zo krijgt u meer inzicht in wat er allemaal mogelijk is binnen het nieuwe GLB.

Wij staan u bij

Wilt u hulp bij het opstellen van nieuwe saldo-vergelijkingen, bij het aanpassen van uw bouwplan en/of de kansen en mogelijkheden binnen het nieuwe GLB? Neem dan contact op met uw adviseur of bezoek een kantoor bij u in de buurt. Wij staan u graag bij in het opstellen of aanpassen van uw bouwplan. Zodat u niet voor verrassingen komt te staan

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: