Meer tijd voor uw aanmelding voor het nieuwe GLB

 
Meer tijd voor uw aanmelding voor het nieuwe GLB
Gepubliceerd: 18-10-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Er is meer tijd nodig voor de invoering van ‘Het nieuwe GLB’. Dit maakte waarnemend minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Carola Schouten 3 oktober bekend in haar Kamerbrief. Als belangrijkste reden voor het uitstel geeft Schouten het vergroten van de uitvoerbaarheid voor RVO en de deelnamebereidheid van de sector. 

Dit betekent dat u als agrarisch ondernemer meer tijd heeft voor uw aanmelding en daardoor een gedegen plan kunt opstellen. In dit artikel ontdekt u wat dit betekent voor u en uw bedrijf. 

Inmiddels is ook een informeel akkoord bereikt met de Europese Commissie over het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Voor het einde van het jaar zal naar verwachting de definitieve beoordeling door de Europese Commissie zijn afgerond. 

 In haar Kamerbrief heeft de minister het over belangrijke aanpassingen in het NSP én uitstel voor de ‘deelnamemelding’. Van het GLB-budget zal in stappen tot 2027 een overheveling plaats gaan vinden van 30% van pijler 1 (marktordening) naar pijler 2 (plattelandsbeleid).  

Aanmelding in periode Gecombineerde Opgave 2023  

Het ministerie van LNV neemt meer tijd voor de voorbereiding op de ecoregeling en het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb). De aanmelding voor de basisbetaling en ecoregeling vindt daarom eenmalig plaats via de Gecombineerde Opgave van 1 maart tot en met 15 mei 2023.  

Het oorspronkelijke plan was om de aanmelding in de periode 1 december tot 1 februari te laten plaatsvinden. Dit is echter niet haalbaar. Voor het ANLb wordt de beschikkingsperiode verruimd en afgestemd op de aanmeldingsperiode voor de ecoregeling.  

Wijzigingen in conditionaliteiten 

Vanuit Nederland is er veel gediscussieerd met Brussel over de Goede Landbouw- en Milieu Condities (GLMC’s), onderdeel van het nieuwe GLB. Bij de invulling wordt nu, waar van toepassing, aangesloten bij de nieuwe eisen in het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP). Er zijn dan ook wijzigingen aangebracht in de voorwaarden (conditionaliteiten) waaraan u moet voldoen om financiële steun uit het nieuwe GLB te ontvangen. 

GLMC 4: Het aanhouden van bufferstroken langs waterlopen 

Deze bufferstroken worden breder. Langs de Kaderrichtlijn Water (KRW)-lichamen en ecologisch kwetsbare waterlopen, blijven bufferstroken van 5 meter verplicht. Langs overige sloten wordt deze verplichting uitgebreid naar 3 meter in plaats van 2 meter breed. Met uitzonderingen voor smalle percelen, hier zal een minder brede bufferstrook mogelijk zijn. Het huidige Activiteitenbesluit Milieubeheer geldt als minimum voor de bufferstroken en de voorwaarden zijn gelijk aan de eisen in het 7e AP.  

GLMC 6: Eisen voor minimale bodembedekking 

Deze GLMC is aangescherpt. Met voor zware klei de eis dat 80 procent van het bouwland tussen 1 augustus en 1 november gedurende 6 weken bedekt is ter bevordering van de biodiversiteit. Denk hierbij aan bedekking met gewas, gewasresten, stoppels en/of mulchen (organisch materiaal).  

GLMC 7: Gewasrotatie 

Deze conditionaliteit is aangepast met uitzondering van (winter)rustgewassen die vooral in het Oldambt worden geteeld. Op voorwaarde dat u gewasdiversificatie toepast, vergelijkbaar met de systematiek van het huidige GLB.  

Op het overige bouwland moet u op minimaal 1/3-deel jaarlijks gewasrotatie toepassen, met de voorwaarde dat op elk perceel elk vierde jaar een ander gewas als hoofgewas wordt geteeld.  

De gewasrotatie-eis geldt niet voor biologische landbouw en niet voor bedrijven met meer dan 75 procent grasland, natte teelten of groene braak. 

GLMC 10: Droge sloten 

Deze GLMC is toegevoegd. Hierin staat dat langs droge sloten een bufferstrook van 1 meter gehandhaafd moet worden. Deze eis sluit hiermee aan bij de eisen vanuit het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.  

Wijzigingen ecoregeling 

In de ecoregeling zijn diverse aanpassingen doorgevoerd. Namelijk: 

  • Aanpassing van de puntentelling en vergoeding voor ecoactiviteiten. 
  • Toekenning van ‘niveau goud’ aan biologische boeren en boeren in omschakeling. Aanpassing van de regiokaart op basis van dominant bouwplan. 
  • Toevoeging van de ecoactiviteit ‘vezelgewas’. 

Jonge boeren 

Voor jonge boeren komt er een uitfasering van de ‘top-up’. Jonge boeren die de top-up onder het huidige GLB al ontvingen kunnen de vijf jaar volmaken. Daarnaast komt er in het nieuwe GLB een eenmalige vestigingssteun van 25.000 euro voor jonge boeren met zeggenschap in het bedrijf en een opgesteld duurzaamheidsplan. 

Biologische landbouw 

Naast de automatische toekenning van het ‘niveau goud’ (hoogste vergoeding) bij de ecoregeling, geldt een uitzondering voor GLMC 7 (gewasrotatie). Hebt u minder dan 10 hectare aan landbouwgrond? Dan bent u uitgezonderd van GLMC 8 (niet-productief areaal). Ook wordt er extra belang gegeven aan subsidieverzoeken van biologische landbouwers.  

Nederland wil in 2027 op een areaal voor biologische landbouw uitkomen van 6%, hiervoor wordt een Nationaal Actieplan opgesteld. 

Nederland maakt definitief gebruik van versoepeling van de ecoregeling in 2023 

Er komt in verband met de oorlog in Oekraïne een uitzondering voor het toepassen van GLMC’s 7 (gewasrotatie) en 8 (niet-productief areaal) in het jaar 2023. Dit uitstel geldt echter niet voor de ecoregeling en ANLb. Dit werkt drempelverhogend voor deelname aan de ecoregeling. Om dit negatieve effect te verzachten wordt in 2023 de instapeis voor de ecoregeling éénmalig verlaagd, voor de aspecten biodiversiteit en landschap. Een gevolg is dat als u uw bouwplankeus voor 2023 al hebt gemaakt, u eenvoudiger alsnog aan de ecoregeling kunt meedoen.       

Landschapselementen 

Vanaf 2023 wordt gestart met de ‘landschapskaart’ om landschapselementen op of grenzend aan agrarisch areaal te registreren. Volgens de RVO levert dit u een flinke extra administratieve last op.  

Leerjaar 2023 

De korte voorbereidingstijd en aanpassingen vergroten de kans op administratieve fouten bij de aanvragers. De minister stelt voor om 2023 als leerjaar te zien voor het ANLb, de ecoregeling en het basisinkomen en te werken op basis van verantwoord vertrouwen. Via controles wordt wel vastgesteld wat niet goed is geregistreerd, maar het eerste jaar is dit puur om van te leren.  

Wat betekent dit voor u? 

Bent u benieuwd wat dit voor u als (jonge) landbouwer betekent? Welke mogelijkheden dit wellicht biedt voor u en uw bedrijf? Wacht niet tot de aanmeldperiode begint! Laat u informeren en bereid u gedegen voor op alle veranderingen. Natuurlijk staat uw Flynth-adviseur u graag met raad en daad bij. Zo brengt u samen de gevolgen én kansen voor u en uw bedrijf in kaart. Zodat u weet waar u aan toe bent. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: