Pensioen

Pensioen

Ondernemen en pensioen: regel het goed

Wellicht vraagt u zich af of uw medewerkers onder een verplicht pensioenfonds vallen. Zo nee, dat wilt u weten of het raadzaam is om een pensioen aan te bieden. Of wellicht heeft u juist vragen over uw eigen ondernemerspensioen. Flynth biedt ondersteuning en advies bij al uw vragen over ondernemen en pensioen.

Heeft u mensen in dienst? Dan adviseert Flynth u graag bij vragen als:

  • Is er sprake van een verplicht pensioenfonds?
  • Zo ja, welk pensioenfonds is dit?
  • Zitten wij bij het juiste pensioenfonds?
  • Zo nee, welke risico’s lopen we?
  • Hoe herstellen we dit?

Uw ondernemerspensioen 

Ondernemen en pensioen? Voor veel ondernemers is hun pensioen iets ‘voor later’. U hebt uiteraard andere zaken aan uw hoofd. Als het dan zover is, is er vaak minder pensioen dan verwacht. Veel ondernemers die hun bedrijf overdragen aan een kind, moeten het doen met alleen een AOW-uitkering. Die AOW- leeftijd gaat omhoog.

Waardevermeerdering van het bedrijf?

Zit uw ondernemerspensioen in waardevermeerdering van het bedrijf? Natuurlijk groeit de waarde door te verdienen en te investeren. En wie in het verleden onroerend goed heeft gekocht, kan vaak met winst verkopen of gunstig verhuren. Maar de fiscus staat dan ook op de stoep met een afrekening over de winst.

Hoe zit het met zzp-pensioen?

Als zzp'er bepaalt u (net als andere ondernemers) zelf of u naast de AOW nog een oudedagsvoorziening opbouwt. Bijvoorbeeld via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) in de inkomstenbelasting of via een lijfrente. Om het voor zzp'ers makkelijker te maken om zzp-pensioen op te bouwen, nam het kabinet enkele maatregelen:

  • In een bijstandssituatie hoeft u niet in te teren op al opgebouwd zzp-pensioen.
  • Startende zzp'ers krijgen meer tijd om te beslissen of zij blijven deelnemen aan het pensioenfonds van hun voormalig werkgever.

Wat Flynth voor u kan doen

Een vestiging bij u in de buurt

Bel 088 236 77 77

Actueel thema: gemaand om premie te betalen

Pensioenfondsen worden steeds actiever in het benaderen van werkgevers die - volgens hen - ten onrechte niet zijn aangemeld bij het verplichte bedrijfstakpensioenfonds. Zij manen hen om premies te betalen over voorgaande jaren en starten soms zelfs gerechtelijke procedures. Als werkgever wordt u dan geconfronteerd met aanzienlijke onverwachte betalingsbedragen. Flynth neemt graag de besluiten onder de loep, vergelijkt uw bedrijfsvoering met de verplichtstelling en beoordeelt of er sprake is van verplichte deelname. Zo ja, dan adviseren wij u bij een soepele overgang.

Meer informatie

Gratis eerste gesprek

Gratis eerste gesprek

Bent u op zoek naar duidelijk advies door een partij met veel ervaring in vraagstukken rondom ondernemen en pensioen? E-mail uw vraag naar info@flynth.nl. Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken voor een gratis eerste gesprek van een half uur.