Samenwonen en het (familie)bedrijf: overlijden en testament

 
Gepubliceerd: 26-06-2018, laatst gewijzigd: 04-05-2021

Samenwonend met uw levenspartner gaat u een mooie toekomst tegemoet. Echter, een vraag waar iedere ondernemer vroeg of laat voor komt te staan is: ‘Wat moet er met het bedrijf gebeuren wanneer ik overlijd’? Moet het bedrijf in de familie blijven? Is er een (beoogde) opvolger? Zit u met uw partner, ouders en/of anderen in een maatschap of vennootschap (vof)? Wat is in het maatschaps- of firmacontract geregeld in geval van overlijden? Hoe zijn de familieverhoudingen? Heeft u kinderen? Afhankelijk van het antwoord op deze (en andere) vragen zult u iets moeten regelen in uw testament, zeker omdat zakelijk en privé heel vaak nauw met elkaar zijn verweven. Door een testamentaire regeling op maat te maken, voorkomt u onnodig juridisch getouwtrek achteraf.

Partner erft niet zonder regeling

Wanneer u niets regelt, erft uw partner niets van u. Woont u samen in een woning die uw eigendom is, dan heeft uw partner slechts gedurende zes maanden het recht van gebruik en bewoning. Zonder aanvullende regeling blijft uw partner verder met lege handen achter. Natuurlijk verwacht u niet dat uw familie uw partner na zes maanden op straat zet, maar u kunt het maar beter geregeld hebben.
De erfgenamen volgens de wet zijn uw echtgenoot en (klein)kinderen en als die er niet zijn uw ouders, broers en zussen. Een partner is geen echtgenoot en erft dus niet automatisch. Wilt u iets regelen voor uw partner dan zult u een testament moeten maken.

Zonder testament kinderen enig erfgenaam

Heeft u kinderen en geen testament, dan zijn uw kinderen uw enige erfgenamen. Zolang uw kinderen minderjarig zijn, zal de andere ouder in veel gevallen de wettelijke vertegenwoordiger van de kinderen zijn. Als zodanig neemt de ouder namens uw kinderen beslissingen ook in geval hij of zij zelf geen erfgenaam is. De andere ouder heeft ook recht op de opbrengsten van het (bedrijfs)vermogen van uw kinderen. Als wettelijke vertegenwoordiger kan de andere ouder bijvoorbeeld besluiten om het bedrijf te verkopen.

Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Wanneer de andere ouder echter uw ex-partner is, dan is het toch verstandig om hier bij stil te staan en eventueel een andere regeling te treffen. Zeker wanneer u ten tijde van uw overlijden met een nieuwe partner samenwoont. U kunt bijvoorbeeld het erfdeel van uw kinderen onder bewind stellen en iemand anders tot bewindvoerder benoemen en/of regelen dat de inkomsten uit uw bedrijf alleen aan uw kinderen ten goede komen.

Wat de meest optimale regeling is, zal sterk afhangen van uw wensen, persoonlijke omstandigheden en vermogensrechtelijke positie. Heeft u (jonge) kinderen, dan kunt u ook denken aan het benoemen van een voogd (voor het geval uw partner en u beiden zijn overleden). Ook kunt u het vermogen van uw kinderen onder bewind stellen tot een bepaalde leeftijd.

Meer weten?

We zetten onze ervaring ook graag voor u in. Vragen of advies over samenwonen en het bedrijf, overeenkomsten of andere juridische zaken? Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via e-mail of via 088 236 77 77.

Heeft u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: