Gepubliceerd: 22-04-2025, laatst gewijzigd:
24-04-2025
Veel landbouwers lopen tegen de grenzen van de pachtregelgeving aan. Sinds de introductie van de geliberaliseerde kortlopende pacht in 2007 zijn vrijwel alle nieuwe pachtovereenkomsten kortlopend. De staatssecretaris van LVVN erkent de noodzaak om de pachtregelgeving te herzien en zo langjarige pacht te stimuleren.
Kortdurende pachtcontracten zorgen voor veel onzekerheid bij agrarische ondernemers. Dat belemmert bijvoorbeeld nieuwe investeringen in innovatie en verduurzaming. Ook is het op dit moment niet mogelijk om bijvoorbeeld een kas, schuur of loods op geliberaliseerde basis te verpachten aan een agrarische ondernemer.
In overleg met sector
Vier veldpartijen werken sinds januari 2023 aan voorstellen voor een herziening van de pachtregelgeving: de Bond van Landpachters en Grondgebruikers (BLHB), LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). De staatssecretaris van LVVN, Jean Rummenie, informeert de Tweede Kamer in een Kamerbrief over de huidige situatie en de notitie ‘Transitie in de pacht, Voorstellen voor wijziging in de pachtwetgeving’ van de vier veldpartijen. Hij werkt nu aan vervolgstappen om de pachtregelgeving aan te passen, met als doel een evenwichtige en toekomstbestendige pachtmarkt te creëren. Daarin neemt hij ook onderzoek van Wageningen Economic Research mee over pachtprijsgebieden in relatie tot grondsoorten.
Veranderingen
Naast het stimuleren van langdurige pacht, kijkt de staatssecretaris ook naar nieuwe pachtvormen. Verder wil hij de regelgeving rondom pacht van agrarische woningen aanpassen naar aanleiding van de nieuwe huurregelgeving en komen er nieuwe regels voor de bepaling van de pachtprijs voor bedrijfsgebouwen.
Verdere uitwerking nodig
In de komende maanden overlegt de staatssecretaris verder met de veldpartijen en deskundigen en relevante belanghebbenden vanuit de juridische, economische en wetenschappelijke wereld. In het vierde kwartaal van 2025 verwacht hij het herzieningsvoorstel van de pachtregelgeving aan te bieden aan de Tweede Kamer. Flynth volgt dit proces op de voet. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen, via onze website en nieuwsbrieven.