Ontdek de kansen van Multifunctionele Landbouw voor uw bedrijf

 
Ontdek de kansen van Multifunctionele Landbouw voor uw bedrijf
Gepubliceerd: 31-08-2023, laatst gewijzigd: 01-09-2023

In de afgelopen jaren zien we steeds vaker dat agrarische bedrijven de productie van voedsel en groen combineren met het leveren van (maatschappelijke) diensten. Dit fenomeen staat ook wel bekend als multifunctionele landbouw (MFL). Een sector met een enorme potentie die de agrarisch ondernemer en burger verbindt. In deze blog vertel ik u er meer over. 

Multifunctionele Landbouw 

Bedrijven in de multifunctionele landbouw hebben één of meerdere extra activiteiten aan hun agrarische bedrijf toegevoegd. Momenteel genereren Nederlandse agrarische ondernemingen een jaarlijkse omzet van ongeveer een miljard euro, via allerlei vormen van multifunctionele landbouw. Deze sector is in ontwikkeling en heeft de potentie om nog veel meer te groeien. Die groei vraagt om ondernemerschap. 

Bedrijven met een maatschappelijke dienst als neventak staan volgens LTO voor uitdagingen bij de (door)ontwikkeling van hun bedrijf. Vooral rond wet- en regelgeving, financiële zaken en bedrijfsopvolging.  

Als bedrijf met multifunctionele landbouw krijgt u inderdaad te maken met uiteenlopende vormen van regelgeving, aangezien u in feite actief bent in meerdere sectoren die elk hun eigen wetten en regelgeving kennen. Flynth ziet in het opzetten van een extra activiteit op uw bedrijf juist kansen en begeleidt u graag bij het ondernemen in de diverse sectoren.  

Toekomstperspectief

Veel agrarisch ondernemers denken na over hun toekomstperspectief en een passend verdienmodel. Een neventak biedt u wellicht perspectief op nieuwe verdienmodellen. Daarnaast zorgt het voor een spreiding van ondernemersrisico. U geeft een mooi visitekaartje af van de sector en het is vaak ook erg leuk om te doen. Wellicht is het opstarten van een neventak iets voor u en uw bedrijf. 

Past MFL bij u en uw bedrijf? 

Wij begrijpen best dat het onderwerp ook veel vragen bij u oproept. Welke mogelijkheden zijn er? Wat past er bij uw bedrijf en hoe pakt u dit aan? Past het binnen het bestemmingsplan? Wat betekent dit voor het aantal en type erfbetreders op uw bedrijf? Past dit bij u en uw gezin? Wat zijn de gevolgen van wet- en regelgeving? Welke bedrijfsstructuur past bij dit toekomstperspectief? 

Er zijn talloze voorbeelden van agrarisch ondernemers die uiteenlopende vormen van multifunctionele landbouw bedrijven. Denk aan boerderijverkoop, zorglandbouw, agrarisch natuurbeheer, recreatie op het platteland, agrarische kinderopvang, boerderijeducatie en meer.  

Deze ondernemers bundelen hun krachten steeds vaker in samenwerkingsverbanden en zelfs franchiseformules. Flynth ondersteunt agrarisch ondernemers die multifunctionele landbouw overwegen. Dat begint wat mij betreft met een stukje inspiratie en die bied ik u graag.  

Zoekdeboer.nl

Zo kwam ik in gesprek met Kristel van der Aa van Zoekdeboer.nl. Een platform waar u zich als boer met een nevenactiviteit kunt presenteren. De website is gerangschikt naar activiteiten en provincie. Bekijk hun website ter inspiratie. 

Daarnaast helpt Kristel agrarische bedrijven met de promotie en marketing van hun activiteiten. De consument wil graag naar de boer, maar dan moeten ze wel weten waar ze welkom zijn en wat er allemaal te doen is.  Aangezien boerderijen vaak buiten stedelijke gebieden liggen, is het des te belangrijker om uw identiteit, locatie en het aanbod duidelijk te communiceren. Zoekdeboer.nl verwerkt deze informatie in een sfeervolle tekst en presenteert dit visueel aantrekkelijk op het platform, zodat de consument écht geïnspireerd raakt. 

Kristel verwoordt het als volgt: “Voor een boer is het niet altijd even makkelijk om aan te geven waarom mensen nu juist bij hem langs moeten gaan. Voor hem is alles wat er op zijn bedrijf gebeurt al snel normaal, terwijl een consument juist erg blij wordt van deze ogenschijnlijk vanzelfsprekende dingen. Ik help de boer om te laten zien dat hij/zij iets moois in handen heeft, want op de boerderij is voor de consument altijd wel iets te beleven!” 

Ontdek de kansen voor uw bedrijf

Wilt u meer informatie over deze onderwerpen? Neem dan vrijblijvend contact op met de franchise-adviseurs van Flynth of spar eens met uw relatiebeheerder over de kansen (en wensen) voor een nevenactiviteit op uw bedrijf. De bedrijfsadviseurs van Flynth ondersteunen u in de volle breedte van dit traject. Van het bespreken van opties en wensen, de eventueel benodigde financiering en het maken van een (bedrijfs)plan inclusief begroting en risicoanalyse tot vraagstukken rond de realisatie en exploitatie, de inzet van arbeidskrachten, samenwerkingsafspraken en mogelijke verbeterplannen. Flynth voorziet u van het beste advies dat we u kunnen geven. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Blog

Geschreven door: