Maakt u als melkveehouder gebruik van de Melkvolumeregeling van FrieslandCampina?

 
Maakt u als melkveehouder gebruik van de Melkvolumeregeling van FrieslandCampina?
Gepubliceerd: 24-01-2023, laatst gewijzigd: 02-02-2023

Is de melkproductie op uw bedrijf in het afgelopen jaar met meer dan 10 procent gestegen en levert u uw melk aan FrieslandCampina? Dan hebt u recht op een lening. Met deze financiering kan u de benodigde extra melkcertificaten betalen.  

In dit artikel leggen we u uit hoe deze lening in elkaar steekt en wat u kan doen als u géén lening wilt.  

Contante nabetaling 

In een eerder artikel legden we u al uit dat de betaling van de extra benodigde melkcertificaten automatisch wordt verrekend met de contante nabetaling. Is deze contante nabetaling niet toereikend, dan wordt de inleg van de extra certificaten verrekend met uw melkgeldnota’s. 

Zelf melkcertificaten kopen 

Wilt u niet dat uw betaling automatisch wordt verrekend met de contante nabetaling? Dan moet u zelf alle benodigde melkcertificaten kopen. Doe dit op de eerstvolgende handelsdag van 16 februari 2023. U kan een order inleggen via Melkweb > Mijn Melkweb > Financiën > Melkcertificaten.  

Let op:  

  • U kan uw kooporder indienen tot 9 februari 2023, 17.00 uur.  
  • Betaal uw order uiterlijk op 10 februari 2023, 12.00 uur.  

Melkvolumeregeling  

U komt in aanmerking voor een lening als uw geleverde melkvolume met meer dan 10 procent is gestegen ten opzichte van de referentieperiode 1 oktober 2020 t/m 30 september 2021. U valt dan onder de ‘Melkvolumeregeling’. Deze lening ontvangt u automatisch. U ontvangt eerst de melkvolumeregeling voor het deel boven de 10 procent indien u niet actief inlegt. Het resterende bedrag dat dient te worden ingelegd betreft een contante betaling vanuit uw liquide middelen of wordt verrekend met de contante nabetaling en/of melkgeldnota.  

De lening draagt een rente, die halfjaarlijks wordt vastgesteld. Voor de periode 1 december 2022 t/m 30 juni 2023 is de rente 4,442 procent (6 maands EURIBOR +2 procent).  

Meer informatie over de Melkvolumeregeling ledenfinanciering vindt u, na inloggen, op de website van FrieslandCampina.  

Wilt u geen lening?  

Dan kan u deze direct aflossen via Melkweb. Doe dit direct na de uitbetaling van de contante nabetaling op 15 maart. Dan hoeft u geen rente te betalen over de eerste maand. 

Belangrijke data  

  • 9 februari, 17.00 uur: sluiting mogelijkheid om een order te plaatsen voor melkcertificaten.  
  • 10 februari, 12.00 uur: u moet alle kooporders voor melkcertificaten betaald hebben.  
  • 16 februari, 12.00 uur: handelsdag voor melkcertificaten en uitbetaling verkooporders op de vrije-ledenrekening.  
  • 15 maart: uitbetaling van de contante nabetaling, aanvulling van melkcertificaten, uitgifte lening in het kader van de Melkvolumeregeling en aflossing van eventuele uitgestelde betaling.  

Wat is voor u voordeliger? 

Gaat u gebruikmaken van de Melkvolumeregeling of niet? Het voorstel van Friesland Campina (FC) klinkt aantrekkelijk, maar vaak gaat het om slechts geringe bedragen die onder de Melkvolumeregeling vallen. Ga daarom na waar u het laagste rentevoorstel kan krijgen, bij FC of de bank.  

Flynth staat voor u klaar 

Hebt u vragen over de Melkvolumeregeling? Of het aanschaffen van melkcertificaten? De specialisten van Flynth helpen u graag. Neem contact op met uw contactpersoon of maak gebruik van het contactformulier ‘Stel uw vraag’.   

 

Dit artikel is geschreven door Anouk Houwers.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: