Ledencertificaten FrieslandCampina omzetten in melkcertificaten? Doe dit vóór 8 januari 2023

 
Ledencertificaten FrieslandCampina omzetten in melkcertificaten? Doe dit vóór 8 januari 2023
Gepubliceerd: 15-11-2022, laatst gewijzigd: 25-11-2022

Als melkveehouder hebt u, als u melk levert aan FrieslandCampina, melkcertificaten nodig. Nu het jaar 2022 bijna achter ons ligt, is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid melk die u hebt geleverd in 2022. Is dit méér dan uw referentieperiode bij FrieslandCampina? Dan moet u extra melkcertificaten kopen. Ook in 2022 heeft FrieslandCampina het mogelijk gemaakt om deze extra melkcertificaten te financieren met de ledenobligaties-vast. In deze blog vertel ik u er graag meer over.

Ledenobligaties-vast omzetten

Bent u nog in bezit van ledenobligaties-vast? Dan worden deze eenmalig automatisch omgezet naar ledenobligaties-vrij. Deze conversie is ter grootte van de extra melkcertificaten die u nodig hebt. Vervolgens kunt u zelf beslissen of FrieslandCampina deze omgezette ledenobligaties op 16 februari inlegt voor het verkrijgen van de melkcertificaten. Of dat u de melkcertificaten financiert met contanten óf een verrekening op de melkgeldnota.

Certificaten omzetten naar obligaties

Beschikt u nog over ledencertificaten van FrieslandCampina? Dan kunt u deze omzetten in ledenobligaties-vast. Deze worden dan vervolgens automatisch omgezet naar ledenobligaties-vrij, waarmee u de nieuwe melkcertificaten kunt financieren. Dit omzetten kan tot 8 januari 2023. Let op: dit kan fiscale gevolgen hebben.

Als u ledencertificaten omzet in obligaties, wordt dit namelijk opgeteld bij de winst. Hierdoor moet u meer belasting betalen. Maar: doet u de omzetting naar ledenobligaties-vast nog in 2022? Dan kunt u nog een herinvesteringsreserve (HIR) vormen. Dit biedt u dan uitstel van belastingbetaling. Doet u de omzetting pas in 2023? Dan is een HIR niet meer mogelijk en wordt de omzetting in 2023 belast.

U bent niet verplicht om uw ledencertificaten (nu) om te zetten. Dit kan op een later moment, denk bijvoorbeeld aan het moment van staken. U heeft dan de mogelijkheid om de winst, welke wordt gegenereerd door de belaste omzetting, af te storten in een stakingslijfrente. Overleg met uw adviseur de gevolgen van omzetting van de ledencertificaten voor uw onderneming.

Aanschaf melkcertificaten

Belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van melkcertificaten zijn:

  • U kan de melkcertificaten aanschaffen op de handelsdag van 16 februari 2023.
  • U moet uw orders minimaal vier werkdagen vóór de handelsdag hebben betaald.
  • Onderneemt u zelf geen actie? Dan worden uw nieuwe melkcertificaten automatisch gefinancierd met een contante nabetaling of met een verrekening van uw melkgeldnota’s.
  • De eventuele verkoop van melkcertificaten vindt ook plaats op 16 februari 2023.
  • Hebt u onvoldoende ledenobligaties-vast of ledencertificaten om de melkcertificaten te financieren? Dan wordt de aanschaf verrekend met uw melkgeldnota.

Belangrijke data

  • 7 januari 2023: Uiterlijke mogelijkheid om uw ledencertificaten om te zetten naar ledenobligaties-vast, zodat u hiermee uw melkcertificaten kunt financieren.
  • 10 februari 2023: Uiterlijke mogelijkheid om uw orders te betalen bij FrieslandCampina voor de melkcertificaten.

Laat u adviseren

Hoe zorgt u voor voldoende melkcertificaten voor uw melklevering aan FrieslandCampina? En wat zijn de fiscale gevolgen van diverse keuzes? Onze bedrijfskundig adviseurs en fiscalisten staan u graag bij. Neem contact op met uw accountmanager of kom langs bij een kantoor bij u in de buurt.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: